Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Badia a Coltibuono

14 nov, 2016

Från det som en gång var ett kloster har det inte bara blivit en renommerad ekologisk vinodling med förträffliga viner, där finns också en nobel osteria, behagliga gästrum och matlagningskurser som är typiska för regionen. I den behagliga ambienten kring det före detta klostret Badia a Coltibuono i hjärtat av Toscana, driver ägaren av godset, familjen Stucchi-Prinetti, sin vin- och matkultur i samklang med naturen. Der moderne Weinkeller Arkitekturen påminner om en modern fästning: den nya vinkällaren togs i bruk 1997. Det var benediktinermunkarna som för snart 1000 år sedan lät bygga klosteranläggningen Badia a Coltibuono (“den goda skördens abbot”) mellan de vilda kullarna av Chiantiområdet. De påbörjade också vinodlingen där. När Toscana 1810 föll under Napoleons styre fördrevs munkarna och klostret sekulariserades. 1846 köpte Michele Giuntini, bankir från Florens och farfarsfar till den nuvarande ägarfamiljen, den mäktiga abboten och dess omliggande områden och gods. Weingut-Chefin Emanuela Stucchi Prinetti Vingårdens chef Emanuela Stucchi Prinetti i sin skattkammare på klostret, där många gamla Chianti Classico Riserva lagras. Efter andra världskrigen gjorde den år 2002 avlidna Piero Stucchi-Prinetti Badia a Coltibuono till en mer framåtsträvande vingård. Hans fru, den kända kokboksförfattarinnan Lorenza de Medici, grundade här för över 20 år sedan Coltibuonos världsberömda matlagningsskola. Medan sonen Guido driver matlagningsskolan idag, är dotter Emanuela Stucchi Prinetti sedan 2002 ansvarig för att bedriva vingården. Det mäktiga klostret tjänar dels rollen som förvaltningssäte, dels vinlager. I de pompösa källarhålorna lagras fortfarande en hel del gamla Riservaviner. Vinbergen befinner sig söder om orten Monti, där man också tog en ny vinkällare i bruk 1997. Dess arkitektur påminner om en fästning. Handlese auf dem Weingut Höstidyll i Toscana: på Badia a Coltibuono satsar man på ekologisk vinodling med handplockning. På en odlingsyta av 73 hektar växer till största delen sangiovese- och canaiolodruvor, ur vilka det utmärkta och högt rankade vinet Chianti Classico pressas. Sedan årgång 2003 görs alla viner genom kontrollerad ekologisk odling. “Vi har på grund av vår övertygelse fört tillbaka hela Coltibuonos vingård till ekologisk drift. Genom detta har våra Chianto Classico-viner och våra egna olivoljor tvivelsutan stigit i sin identitetsgrad”, säger Emanuela Stucchi Prinetti. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Badia a Coltibuono.