Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Barrique

14 nov, 2016

Viner i barriquetunnor tar upp garvämnen och aromer från tunnans ekträ. Dessutom pågår en målinriktad oxidation. 1866 standardiserades barriquevolymen till 225 liter. Än slumrar vinet i sin barriquetunna och tar därigenom upp garvämnen och aromer från dess ekträ. Barrique - eller ekträets magiska kraft Först på slutet av 1700-talet slog Barrique slutgiltigt igenom som standardmått i Bordeux, gentemot det gamla 900-litersmåttet Tonneau. Anledningen var rent praktisk: på dåtidens barriquetunnor som rymde mellan 215 och 230 liter kunde vinet både utvecklas, lagras och transporteras. 1866 standardiserades volymen till 225 liter. Fram till 1927 sålde de berömda vinodlarna “Châteaux” från Bordeux sina viner uteslutande i barrique, inte bara på sina lokala “négiociants”, utan också till handlare i Storbritannien. Först då fick denna “slottsfyllning” (“Mise en Bouteille au Château”) sitt sanna genombrott. Framgångssagan barrique var dock inte slut. Tvärtom. Ursprungligen hade tunnbindarna byggt barriquefaten av ekträ eftersom ek var tätare och hårdare än andra träslag. Källarmästare kunde dock snabbt konstatera att ekens söta och kryddiga tanniner kunde förfina vinet. Lika viktigt är det att ek, till skillnad från andra material, som rostfritt stål eller betong, är mer poröst. Vinet i en barrique profiterar alltså från ett minimalt men konstant syreutbyte. Tack vare denna fina oxidation utvecklar vinet mer komplexitet och arom. Användandet av barrique är en konst Medan förstklassigt vitt vin (framförallt sådana från chardonnaydruvan) oftast låter jäsas i barriquetunnor för att sedan mogna vidare på finjäst, fylls rödvin först efter den första jäsningen i barrique där den får genomgå syranedbrytning (eller malolaktisk jäsning). Barrique har de senaste 20 åren fått en rentav magisk betydelse. I slutändan avgör alltid vinodlarens fingertoppskänsla om ett vin genom barriquetunnan utökar sin komplexitet eller om virket maskerar, dvs. präglar vinet på ett oharmoniserat sätt. Barrique-halstring Halstringen eller “toastningen” ger barrique dess önskade aromer. Bra barriqueviner baseras på noggrannt utvalda druvor av hög klass. Därtill måste vinordlaren välja rätt på variationen av ny och gammal barrique, samt ek för tunnan från olika länder (Frankrike, USA, Östeuropa). Amerikansk ek anses vara mycket aromatisk och tillämpar sig för utveckling av instensiva viner av sorterna syrah eller tempranillo. De dyra franska eksorterna är gynnsamma för vinernas struktur, dess aromer blir däremot mer subtila. Lika viktigt som virkets härkomst är dess lagring och bearbetning. Stödjer Delinat det intensiva användandet av barrique? Vi motsätter oss trenden att genom delvis överdriven träarom (vanilj, karamell) göra vin till en enhetlig dryck som smakar likadant från Sicilien till Bourgogne. Vi är också övertygade om att modet av överdådig träanvändning kommer fördärva för sanna vinkännare. Även hos vin gäller nämligen devisen: omväxling gör livet sött. Läs mer under Delinats riktlinjer. Du kan också läsa mer om träfat här och om fatlagring här.