Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Böckser

14 nov, 2016

"Böckser" kallas en grupp av vindefekter. När defekterna uppstår ger de upphov till lukt av ruttet ägg eller kött, ibland även bränt gummi, kokt sparris eller vitlök. Ibland räknas också inslag av jäst in i gruppen böckser. Oftast uppstår defekten under jäsningen. Det finns många möjliga orsaker (som ofta hör ihop): undermålig tillförsel av näring under vinrankornas mognadsperiod, rester av svavelhaltiga växtskydd i saften, för höga temperaturer under jäsning, för höga svavelhalter, felaktig torrkonservering av tunnor, med mera. Tricket med kopparmyntet Hos unga viner förekommer ofta en kortvarig variant av böckser, som försvinner när vinet lagras eller igenom ventilation. Symtomen kan bekämpas med aktivt kol eller kopparsulfat. Små tecken på böckser kan man själv med hjälp av kopparklarning motverka, genom att lägga ett kopparmynt i glaset, varefter den oangenäma doften stegvis försvinner.