Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Bodegas Las Cepas

14 nov, 2016

Bodegas Las Cepas

Med den bredaxlade kroppshållningen hos en nordlänning och sin förkärlek till heavy metal passar den ordrike Alberto Ramírez inte riktigt in på den typiska bilden av en spansk vinodlare. Hans bror Santiago gör det desto bättre: den lugne rankmästaren är det lugna elementet på Riojavingården Las Cepas. Han ser till att högkvalitativa druvor mognar ute på de steniga vinbergen, så att brorsan Alberto kan förvandla dem till något fint i källaren. En brödraduo som harmonierar: Alberto (vänster) tillsammans med Santiago Ramírez Pérez. Brödraparet har arbetat i sin nuvarande form sedan 2006. Under årtionden sålde familjen Ramírez sina druvor till kooperativet i Aldeanueva del Ebro. Men när mamma Carmén uppmuntrade sina söner att undvika kemiska besprutningsmetoder och istället börja ta hand om druvorna på ett ekologiskt sätt, höll de direkt med. Därmed stod det också klart att de ville börja pressa sina viner själva. David Rodriguez från Delinat (i mitten) med bröderna Ramírez på det steniga vinberget. Inte för att Albert och Santiago sedan dess återuppfunnit Rioja. Men de är tillräckligt innovativa för att lämna utslitna stigar. Deras gamla gracianorankor har presterat så bra att denna på många andra orter jämfört med Riojas ledande sort tempranillo underskattade druvsort drastiskt stigit i värde hos många vindrickare. Detta hänger naturligtvis också ihop med att graciano trivs förträffligt i det varma och torra Rioja Baja, där vingården ligger.