Fraktfritt från 650 kr

Cabernet sauvignon

14 nov, 2016

Om de mest berömda vinsorterna i världen skulle koras, då skulle cabernet sauvignon ha stora chanser att vinna titeln. Naturligtvis är druvans magiska utstrålning nära sammankopplad med Bordeaux. Där fanns dock cabernet sauvignon i större mängder först relativt sent, nämligen på slutet av 1700-talet, men fick då snabbt en plats som den huvudsakliga druvsorten. Dess egentliga ursprung är ännu idag oklart. Cabernet sauvignon: kungen av de blå I Bordeaux bevisade cabernet sauvignon först hur subtilt, ja känsligt, som den reagerade på de olika jordmånerna. Medan druvan ger det mest framstående vinet i världen på vattengenomsläppliga, grusiga jordar blir vinet på samma druvor odlade på mer djupgående jordar alldeles i närheten av topplägena endast medelmåttligt. Trots dess stora potential viniferas cabernet sauvignon sällan rent i Bordeaux. Istället framställs de klassiska, med tiden över hela världen kopierade Bordeauxrecepten, genom en blandning av merlot, cabernet franc, petit verdot eller andra druvor. Cabernet Sauvignon mognar sent Cabernet sauvignon-rankor producerar djupt mörka, blåaktiga druvor med små bär och tjocka skal. De många kärnorna i fruktköttet ger vinet en hög garvämneshalt. Det tjocka skalet skyddar druvorna från röta, men sorten är känslig för svampangrepp. Klasarna utveckals sent och druvorna mognar långsamt. Medan en mogen cabernet sauvignon doftar förföriskt av mörka bär, framför allt av svarta vinbär, dominerar vid för omogna druvor mindre vänliga aromer som till exempel grön peperoni, svart peppar och lite bittert, vilket påminner om torkade kvistar. Den ökända livslängden på bordeauxviner var i det förflutna ofta mer nöd än dygd. Man lade de flesta vinerna under många års tid i vinkällaren endast av den anledningen att de i sin ungdom var för kärva för att erbjuda någon njutning. Med tiden uppvisar cabernet sauvignon, tack vare förbättrat odlingsarbete, mer frukt och fyllnad. Även användandet av barrique ger cabernet sauvignon en ytterligare charm. Cabernet sauvignon harmonierar med många sorter Under de senaste årtiondena har cabernet sauvignon erövrat hela världen. Medan odlingen i USA har väckt en ny, fruktigt-kryddig stil, visar cabernet sauvignon i Europa allt mer hur bra den harmonierar med andra druvsorter. Om det så är med sangiovese i Italien, med tempranillo i Spanien, med castelão francês i Portugal eller med syrah eller grenache i Sydfrankrike - den ger alltid vinet mer karaktär och struktur utan att den regionala karaktären förfalskas. Så blir cabernet sauvignon även utanför Bordeaux en druvsort för äkta terroirälskare.