Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Champagnemetoden

14 nov, 2016

Det äldsta och mest anspråksfulla sättet att framställa mousserade vin är den klassiska champagnemetoden (Méthode Champenoise, Méthode Classique). Den andra jäsningen, där bubblorna uppstår, sker i själva flaskan och tar ca 3 veckor. Under månader eller till och med år lagras därefter vinet liggande. Därefter placeras flaskan i lutande läge och slutligen helt upp och ner. Genom att vrida flaskan regelmässigt samlas jästen i flaskhalsen. För att avlägsna jästen ("degorgering") kyls i regel flaskhalsen varpå flaskan kort därefter öppnas så att kolsyretrycket pressar ut jästen. Vinförlusten som uppstår ersätts med en socker- och vinblandning som kallas dosage. Sammansättningen av denna blandning är en väl bevarad hemlighet, eftersom den avgör sorten av mousserande vin (brut, sec, demi-sec osv.). Vid sidan av champagner framställs även till exempel Cremant, Cava och Winzersekt enligt den klassiska metoden.