Fraktfritt från 650 kr

Champagner och mousserande viner

14 nov, 2016

Runt om i världen dricks årligen 1500 miljoner flaskor med champagne och mousserande vin. Ännu idag är det klassiska området för mousserande viner champagne och det är där som den berömda “Méthode Champenoise” utvecklats. Europa står för den största delen av champagnedrickandet, antalet utanför Europa ligger på enbart ca 300 miljoner flaskor. Allt som pärlar är inte champagne! Även om många producenter av mousserande vin nämner Grand Seigneur som förebild är skillnaderna stora. Champagnen själv står med sina ca 200 miljoner flaskor inte för en överdrivet stor del av förbrukningen. “Méthode Champenoise” - champagneframställning med flaskjäsning - är heller inte den mest utbredda framställningstekniken. Rekordet har den så kallade tankjäsningen, som uppfanns av Eugène Charmat. Vare sig man använder sig av champagne- eller charmatmetoden, är och förblir mousserande vin den mest uppskattade drycken i världen. Men som med alla viner finns det både bra och dåliga sorter. Méthode Champenoise - skyddad ursprungsbeteckning Ännu idag är det klassiska området för mousserande viner Champagne och det är där den berömda “Méthode Champenoise” utvecklats. Metoden används även i många andra regioner, men enligt ett mycket omstritt beslut av den Europeiska domstolen får sedan 1994 endast viner som producerats i Champagne använda sig av tillägget “Méthode Champenoise”. Stränga lagar skyddar ursprungsbeteckningen Champagne och endast tre druvsorter tillåts för produktionen: chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Cremant eller crémant Sedan mitten av 70-talet fick produktionen av crémants ett uppsving, bland annat genom ändrade förordningar. En crémant har mycket finare skum än en champagne och flaskan har endast ett tryck på 3,5 bar, medan champagnen utvecklar ett tryck på 5-6 bar. De viktigaste så kallade appellationerna är Crémant de Loire, tätt följd av Crémant d'Alsace, som oftast framställs av den lätta, fruktiga druvan Pinot-blanc. Några andra representanter är Crémant de Bourgogne, Crémant de Bordeaux och Crémant de Limoux från området Languedoc. Mindre kända specialiteter Vid sidan av dessa mousserande viner finns det i Frankrike flera andra omtalade namn, som till exemple Clairette de Die från området kring Valence eller Blanquette de Limoux från staden Limoux vid Carcassonne. Från Loire härstammar specialiteter som Vouvray Mousseux och Saumur brut från Chenin-Blanc. Även om det inte är så vanligt förekommande, produceras ibland även röda mousserande viner i detta område. Mindre kända är vinerna från Gaillac i sydvästra Frankrike och de mousserande vinerna från Jura (Côtes du Jura). Mousserande viner från Spanien c2 Spaniens mousserande viner har genomgått en avsevärd kvalitetsförbättring under de senaste 10 åren. Om de produceras enligt “Méthode Classique” kallas de för “Cava”. Cava är det spanska ordet för källare och idag känt som beteckning på spanska Espumosos (mousserande viner). Tidigare kallades de för Champaña, vilket nu för tiden är förbjudet som en följd av skyddet av namnet Champagne. Även under sitt eget namn har de spanska mousserande vinerna uppnått stor framgång, framför allt de mer kända märkena från Katalonien. Huvudproducent: Penedès 95% av alla Cavas kommer från vinodlingsområdet Penedès, som har ett idealt klimatförhållande för vin. De utvinns av de tre traditionella druvsorterna i regionen: xarel-lo, macabeo (eller viura) och parellada. Utbredningen av chardonnaydruvor vinner även i framtiden i betydelse. Som med alla mousseraden viner finns det även i Spanien kvalitetsskillnad i produktionen: hos äkta cavas sker den andra jäsningen i flaskan, gran-vas utvinns under tryck i stora behållare och tappas först senare på flaskor. Skillnaden anges på undersidan av korken: korkarna till en cavas är märkt med en stjärna, gran-vas med en liten svart ring. Mousserande viner från Italien Om man vill prova sig igenom alla italienska mousserande viner, eller “spumantis”, skulle knappt ens ett helt liv räcka till. De särskilt fina italienska mousserande vinerna kommer från den norra regionerna Piemonet, Lombardiet, Trentino-Alto Adige och Veneto. De kvalitativt bästa mousserande vinerna tillverkas från druvsorterna pinot noir, pinot gris, pinot blanc och chardonnay. Det mest populära mousserande vinet från Italien är Asti Spumante - en söt, mycket fruktig muskateller (lämpligt som dessertvin). Även Moscato d'Asti rankas som ett vin av hög kvalitet och visar upp en ovanlig alkoholhalt på 5,5 % Vol. Gleradruvan i Veneto ger den milda, fruktiga proseccon och kan vara allt från torr till söt. Sekt från Tyskland Tysk sekt gör det inte lätt för vinälskaren. Den kan nämligen grundas på basviner från hela Europa. Till exempel levererar riesling ett utmärkt mousserande vin, tillverkat i Tysklands kalla klimat. Beteckningen bA som på tyska står för “bestimmte deutsche Anbaugebiete” garanterar att det rör sig om mousserande vin gjort av tyska druvor. Till experternas stora glädje tilltar populariteten av vin tillverkade med flaskjäsning, vinproduktionen från speciella områden eller från en viss årgång. Den färdiga produkten faller då inom ramen för kvalitetsviner. Läs mer om hur skumviner tillverkas här. Läs mer om att avnjuta mousserande viner här och om skumviner och cocktails här.