Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Chaptalisering

14 nov, 2016

Med chaptalisering menas den tillsats av socker till druvmusten under jäsningen som höjer alkoholhalten i vinet. Chaptaliseringen är uppkallad efter den franska kemisten Jean-Antoine Chaptal (1756-1832). Från början var metoden tänkt att bättra på kvaliteten på viner från sämre årgångar och därigenom även säkerställa vinodlarens överlevnad. Tills för inte så länge sedan var hög alkoholhalt ett mått för kvalitet och producenten siktade därför på ett så högt resultat som möjligt. Detta resulterade i ett vin med hög sockerhalt, som i efterhand förbättrades. Upp till 3 volymprocent mer alkohol Med en tillsats av 17 till 19 gram socker per liter vin höjs alkoholhalten med ungefär 1 volymprocent. Beroende på region skiljer sig reglerna för chaptalisering. Särskilda kvalitetsnivåer förbjuder denna form av tillsatser. Den maximala tillförseln – alltså vid den lägsta kvalitetsnivån – ligger på 3 volymprocent. Under ovanligt dåliga år kan maxvärdet tillfälligt höjas med 0,5 volymprocent.