Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Chardonnay

14 nov, 2016

Chardonnay har som grön vindruva haft ett liknande segertåg genom världen som cabernet sauvignon gjort som blå vindruva. Tillsammans med riesling tillhör den den högst klassade vitvinssorten. Chardonnay kunde år 2001 stoltsera med 1400 kvadratkilometer vinodlingsyta, ständigt ökande. Detta gör den till den sjunde mest förekommande druvsorten. Chardonnay - mångbegåvad Vad är fördelarna med chardonnay? Vad gör den så framgångsrik? Det finns flera goda anledningar. Först och främst är anpassningsbar i odlingen - den växer såväl i norr som i söder, i kallare och varmare, fuktigare och torrare regioner och på olika slags marker. Till och med behovet av sol hålls inom vissa gränser. Denna tolerans är en stor fördel - vinodlaren tar oftast en mycket liten risk när han odlar chardonnay. Än viktigare är dock chardonnays smakmässiga kvaliteter. Tillsammans med riesling tillhör den den högst klassade vitvinssorten. Chardonnay kan till och med dra nytta av utveckling i barrique, vilket är ett undantagsfall för ett vitt vin. Vid korrekt framtagning kännetecknas chardonnay av finkänsliga nyanser och valnötsaromer. Jancis Robinson svärmar: “Genom sin breda, överväldigande charm går chardonnay, med sin relativ höga alkoholhalt, fattiga syrahalt och återhållsamma doft, vinälskaren till mötes”. Chardonnay lämpar sig utmärkt för tillverkning av skumvin. Det är inte för intet som Frankrikes största chardonnayodlingar ligger i Champagne. Allt oftare utvinns också utsökta ädelsöta viner (ädelröta, botrytis cinerea) av chardonnay. Druvan visar sig alltså vara mångsidig - dess tredje stora fördel. För mycket ensidig chardonnay från nya världen Den stora chardonnay-boomen på 1980-talet och druvans lämplighet för träfatsanvändning har också fört med sig en nackdel: den största majoriteten av alla chardonnayviner smakar likadant. Elaka tungor menar, att det som egentligen är avgörande är själva barriquetunnan eller (framför allt i Australien) de tillsatta ekträspånen, för det är de som ledde till chardonnays stora genombrott. Man kan konstatera, att man genom det konsekventa och framhållna användandet av ekträ för chardonnay från Australien och Kalifornien tagit fram en ditintills okänd vintyp, vars smak passar den breda massan. Det har till och med framförts liknelser med Coca Cola - därmed menas den alltid likformiga, karaktärslösa, men ändock alltid välsmakande ensidesbrygden. Chardonnay och terroir För en vinhandlare som Delinat handlar det alltså om att hitta russinen bland alla chardonnayprodukter. Viner som förmår uttrycka sitt ursprungs speciella karaktär utan att övertäckas av barriquearomer: “terroir-chardonnay”. Eftersom ekologiska viner bara utvinns i små mängder ifrån innehållsrika druvor, gör sig dess självständiga karaktär mer uppenbar än hos massproducerade viner. Våra chardonnayviner får därför med jämna mellanrum goda recensioner och utmärkelser.