Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Château Duvivier

14 nov, 2016

I begynnelsen - 1991 - var ett nedgånget Château i en skymd del av Provence. I begynnelsen var också en stor dröm om ett helomfattande ekologiskt Château. Idag åtnjuter Château Duvivier en status som mönsterbruket inom ekologisk vinodling. Mitt bland det bedårande Provencelandskapet med sina ekskogar och blommande ängar med timjan, lavendel och rosmarin testas efter som allt bättre metoder och vindruvesorter för att kontinuerligt optimera den ekologiska vinodlingen. En grön stjärna i det vilda Var Château Duvivier Godsets hus ägnar sig förträffligt för vilsamma helgdagar i det vilda Provence. Självklart profiterar främst de egna vinerna av Duviviers innovativa anda. Den röda toppcuvéen Les Mûriers, ett assemvlage av cabernet sauvignon, syrah och grenache, är ett rakt igenom tjockt, finkornigt och smidigt vin. När den prestigefyllda vintidsskriften La Revue du Vin de France presenterade detta vinet, var smakrecensionerna rena kärleksförklaringen. Inte undra på att Mûriers nuförtiden återfinns på många av vinkartorna längs Côte d’Azur. Antoine Kaufmann Odlaren Antoine Kaufmann är sedan 1998 den drivande kraften på Château Duvivier. Vinregionen Vars vinunder möjliggjordes av Delinat och dess kunder, genom att de som aktieinnehavare stödde projektet. Men även om man har tillräckligt med pengar hade en framgång inte varit möjlig utan den riktige personen att omsätta sina idéer till verklighet. Denna drivande kraft - Château Duviviers anda - är sedan 1998 oenologen från schweiziska Basel, Antoine Kaufmann. Tillsammans med sin fru Irene har han sedan länge gjort sig hemastadd i Gros Bessilons kulliga landskap. Han känner Duviviers terroir som sin egen västficka. Och hans entusiasm kan liknas vid ett virus som är omöjligt att stoppa, och som år efter år utgör drivkraften att göra allting bara ännu lite bättre än förr. På Duvivier pågår vegetationstiden ungefär en månad längre än nere vid havet. Det ger vinet förutom sin förföriska, bärigt kryddiga Provencedoft också en klar och fast struktur, som sällan annars förekommer i södra Frankrike. Antoine Kaufmann har skurit ner avkastningen från vinbergen till 30-40 hektoliter per hektar. Druvorna skördas per hand, genomgår en minutiös selektering för att sedan föras till den 1996 år byggda källaren för varsam vinifiering. Allt detta bidrar till att ge Duviviervinerna en utomordentligt hög kvalitet. Ett privat forskningscentrum Forschung auf Château Duvivier Forskning är en viktig beståndsdel av arbetet på Château Duvivier - sekundärkulturer som sallad mellan de enskilda ranktomterna stegrar den biologiska mångfalden. Ingen annan vingård i Frankrike forskar så konsekvent på förbättringar inom ekologisk vinodling som Château Duvivier. I många år har nya druvsorter testats på en speciell druvsortstgård, runt 40 sjukdomsresistenta sorter har testats. Efter flera års väntan tillät så 2004 det franska lantbruksverket ett stort försök (1 hektar) med fem sjukdomsresistenta sorter som skulle väljas ut av Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) i Bordeaux. Försöket är för svajigt i Frankrike, eftersom att Paris för ungefär 100 år sedan förbjöd samtliga hybridsorter och stämplade dem som kvalitativt oönskade. Nu kan det dock visa sig att den nya generationens resistenta sorter (som har minimal arvsandel från hybriddruvor) har möjlighet att uppnå samma nivå som grenache, carignan eller syrah. Ett försök att reducera andelen koppar har redan genomförts. Facit: efter att Duvivier fram till 1994 besprutat runt 15 kilo koppar per hektar med ändamålet att utrota falsk mjöldagg, kunde man efter att ha installerat en väderstation och ett elektroniskt varningssystem för mjöldagg ställa in den profylaktiska besprutningen så exakt så att man kan uppnå minimal dosering. Idag ligger kopparmängden på mellan 0,8-1,8 kilo per hektar och år. Det räcker. Kan det bli mer ekologiskt? Ännu ett intressant försök pågår fortfarande: ett vinberg med syrahdruvor bedrivs till hälften organiskt/ekologiskt, och till den andra hälften biodynamiskt (med hjälp av månkalender och naturliga preparat med växtte eller spillning). Med samma terroir, samma avkastning och med identisk odling, borde en direkt jämförelse kunna visa hur de olika odlingsfilosofierna tar sig i uttryck på kvaliteten av jord, druvor och vin. Ett flertal andra försök, som redan pågått i flera år, befattar sig med användandet av biokol som markförbättrare och klimatgasbroms liksom andra nya strategier för att optimera hushållningen av näringsämnen och vattenanvändning på vinberget. En ekologisk tankesmedja Den som beskriver Châteaux Duvivier som en ekologisk tankesmedja ligger inte helt fel. Delinats kunder som har aktier i odlingen, kan på ännu närmare håll vara med på vinundret Duviviers resa. på Château Duvivier finns ett ypperligt utrustat värdshus med 40 sängar som inrättats för aktieinnehavare. Huset står också öppet för andra Delinatkunder som är på semester i Sydfrankrike. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Château Duvivier.