Fraktfritt från 650 kr

Château Fonroque

14 nov, 2016

Denna vingård är klassificerad som “Grand Cru” och besitter en känd Bordeaux-familjedynasti. Det var nämligen ingen mindre än den legendariska Jean Moueix (1882-1957) som köpte detta château i St. Émilion år 1930 och grundade ett imperium som han senare tillsammans med Château Pétrus gjorde en “murgrönans” vinmyt utav. Château Fonroque på språng mot toppen Idag hör Pétrus till en annan del av den stora Moueixfamiljen. Utvecklingen från Château Fonroque var mer diskret, men bland vinkännare har bruket haft förträffligt rykte under en lång tid. Även om St. Émilion helt klart dominaras av druvsorten merlot, består Château Fonroque till 15 procent av cabernet franc. Denna ovanligt höga andel beror på faktumet att sorten mognar bra i den starkt kalkhaltiga jorden. Den ger också vinerna god struktur. Château Fonroque hade länge rykte om sig att vara ett mer maskulint St.Émilion, som först efter flera år av flaskmognad visar sin fulla storhet. Sedan årgång 2000 har kritikerna iakttagit hur schweizaren René Gabriel fullbordat en stiländring till mer frukt och opulens. En annan mycket fundamental förändring ägde rum 2001 på själva odlingen. Alain Moueix som idag bedriver vingården påbörjade detta år biodynamisk odling enligt antroposofen Rudolf Steiners föreskrifter. För att i detta för Bordeuax tämligen fuktiga klimat hålla sig vid ett minimum av ingrepp (framför allt vad gäller kopparbesprutning mot mjöldagg), hålls ständigt ett vakande öga på odlingen och dess väder. På det sättet är det möjligt att direkt agera med förebyggande profylaktiska medel. Vinerna från Château Fonroque mognar under cirka 18 månaders tid i barriquefat. Ungefär en fjärdedel därifrån ersätts. Man har de senaste åren kontinuerligt stegrat kvaliteten genom målmedvetna åtgärder. För kritiker är det lite av ett “hemligt tips” som dock snart säkert kan tillhöra finrummet bland de andra toppvinerna från St. Émilion. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Château Fonroque.