Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Chiusa Grande

14 nov, 2016

I Abruzzos ensamma dalar och toppar händer det att vargar eller till och med björnar korsar vägen. Under århundraden var det karga berglandskapet en ort för eremiter som levde i sträng ensamhet att dra tillbaka sig till. I de små små bergsbyarna kan man än idag andas in ren medeltidskänsla. Ju längre man tar sig österut i riktning mot Adria däremot, desto mjukare och sötare blir landskapet. Vinrankor avlöser ängarna. Franco D’Eusanio: en skattletare i Abruzzo Franco D'Eusanio Hans kärlek för de gamla druvsorterna präglar Franco D’Eusanios och Chiusa Grandes viner. Här, i övergångslandet mellan bergen och havet har Franco D’Eusanio skaffat ett ovanligt ekologiskt vinjordbruk. Han föddes 1958 och kommer ifrån en bondefamilj som bedrev grönsaks- och vinjordbruk. Själv ledde han i åratal ortens vinodlingskooperativ. Genom ett projekt som handlade om ekologisk druvsaft för barn lärde han känna det ekologiska jordbruket. När han grundade sin egna vingård kom bara den ekologiska formen på fråga. Dessutom organiserade han in sin odling i rader med ståltråd och inte med den annars så utbredda Tendoneuppbindiningen, som ger upphov till mer kvantitet än kvalitet. Så har han på ett omisskännligt sätt satt sin tyngdpunkt på kvaliteten. Men det finns något annat som spelat en ännu mer central roll i Franco D’Eusanios vinfilosofi. “Abruzzos största skatt är de gamla druvsorterna”, säger han. Redan hans far hade berättat om bergsbyarna där fortfarande mer än 100-åriga montepulcianodruvor växte (namnet har förövrigt ingenting med staden med samma namn att göra). Också den gröna trebbianodruvan och andra mer ovanliga växter som pecorino eller bombino står att finna i gamla bortglömda rankor som särskilt högkvalitativa urkloner. Franco började leta efter dessa skatter, tog med sig delar av dem och lät de sprida sig på sina egna odlingar. Ibland försökte han att ta över de gamla rankodlingarna. Moderna, internationella sorter som cabernet sauvognon, merlot eller chardonnay däremot använder han enbart sällan för att ge sina viner en sista finputsning. Chiusa Grande mit Kellerei Källaren med sin något nyktra utstrålning planerades och byggdes enligt funktionella mål för en skonsam vinberedning. Abruzzerna har inte samma strålande image som andra italienska områden som Piemonte eller Toscana. Tur det: då hittar vinälskare här fortfarande unika viner med egen karaktär till attraktiva priser. Franco D’Eusanio hör sedan länge till regionens föregångare. Hans vita specialiteter gjorde på den inhemskan trebbianodruvan har trots sin friskhet också något djupt i sig. Och den röda Montepulciano-selektionen från de gamla rankorna som mognar i barrique visar förföriska aromer av mörka bär, plommon, kryddor och vanilj. På gommen övertygar de med en mångskiktighet och tjockhet. De är klassiker med charm. Franco D’Eusanios viner tycks förena Abruzzos bergiga klarhet och friskhet med Adrias charm. Vad kan man önska sig mer? Klicka här för att se hela utbudet av viner från Chiusa Grande.