Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Dolcetto

14 nov, 2016

Dolcetto betyder “liten söt”, vilket syftar på den höga sockerhalten och sen svaga syran i denna blåa druvsort. I Piemonte är dolcetto den näst vanligaste rödvinssorten efter barbera. Den mognar bättre än barbera eller nebbiolo, och även på mindre åtråvärda odlingar för dolcetto med sig anständiga avkastningar av god kvalitet. Dolcettodruvan levererar ett fruktigt, dunkel-rubinrött vin rikt på garvsyra. Den kan utveckla lätta men ändå angenäma bittertoner, ibland med en tydlig mandelanspelning. Dolcetto ger mest nöje när den dricks ung. Det har visats att den sällsynta druvsorten douce noire, som odlas i Savojen, är identisk med dolcetto. I Piemonte växer därtill minst sju varianter av dolcetton. Utanför Italien och Frankrike odlas den o Nord- och Sydamerika.