Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Domaine Eugène Meyer

14 nov, 2016

På få andra vingårdar känner sig vinodlarna så förkpliktade gentemot tradition som i Alsace. Varken modesorten chardonnay eller den ominösa barriqueuppfostringen har många beundrare här. Typiska Alsace-specialiteter Familjen Meyer tog för över 50 år sedan i vinodlarbyn Bergholtz halvvägs mellan Mulhouse och Colmar över en gård där det sedan 1620 drivs vinodling. Idag är François och Sylvie Meyer de drivande krafterna. Pappa Eugène hjälpter dock liksom förr till. Tillsammans tar de hand om typiska Alsacesorter som riesling, gewürztraminer eller pinot gris. Ur dessa sorter görs både skarpt torra men också ädelsöta “Vendanges tardives” (sena skördar, “Spätlese”). En speciell specialitet är deras “Crémant d’Alsace”, som de pressar ur pinot blanc, pinot gris och pinot noir. “Brännässle-Meyer” blir till förebild Eugène Meyer, Elsass Eugène Meyer (t.h.), ekologisk vinodlarpionjär, tillsammans med Delinats inköpsman Emil Hauser. Omställningen till ekologisk drift var en konsekvens av att Eugène Meyer tillfälligt förlorade synen på grund av ett gift han använt mot röd spindel. Genom homeopatisk behandling fick han tillbaka synen. Sedan dess använder han för att förstärka druvornas skydd bara naturpreparat som kompost med komocka och “Hornkiesel”, ett växtte av fräken, brännässlor, röllike och ormbunke men också små doser koppar och svavel. “På så sätt har vi inte bara greppet om sjukdomarna på rankorna, utan erbjuder också tillsammans med en ständig grönska på odlingen tillräckligt med näringsämnen liksom en grund för högre biologisk mångfald”, säger François glatt. Medan de för 40 år sedan hånades i regionen som “Brännässle-Meyer” och “tokstolle” accepteras de i Alsace idag på bästa sätt som ekologiska vinodlare. Weingut Meyer, Elsass En urgammal årsplan för biodynamiskt handhavande av vinrankorna. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Domaine Eugène Meyer.