Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Drickmognad

14 nov, 2016

Framstegen inom vingårdsnäringen och oenologi har kommit väl till användning för vinälskare. Man behöver inte längre ha så mycket tålamod för att se ett rött toppvin hitta sin jämvikt och presentera sig i sitt bästa drickmogna tillstånd. Toppviner mognar före fyllning i regel 1-3 år i barrique eller i större trätunnor. Trots snabbare drickmognad lönar sig tålamod Om vinerna förr i sin ungdom visade upp en hårdhet och förslutenhet, kan de idag i sin ungdom vara mjuka och praktfulla. Det har att göra med att vinodlare har lärt sig hur deras druvor ska planteras för optimal mognad, och att styra fermenteringen på så sätt att man kan utvinna maximal mängd frukt och mogen tannin. Trots detta är det synd att dricka ett exklusivt rött vin inom kort tid efter fyllning. Anledningen är att vinet får en extra dimension med tiden; en mognadens dimension. Ett toppvin har normalt sett stor del alkohol och garvämnen, mycket syror och oftast även rik mängd ekträkryddor. I vinets ungdom träder dessa attribut bara enskilt fram. Vinet växer fram till något stort först inne i flaskan, när de olika egenskaperna förenar sig till en mogen och bedårande elegans. Lagring av vin är dock inte riskfritt: ingen kan på förhand exakt förutsäga när en planta av toppklass kommer att nå sin drickmognad och höjdpunkt. Att ta reda på det är vinodlarens spännande och förtjusande uppgift. Därför lönar det sig att köpa upp ett visst förråd av ett toppvin (exempelvis 12 flaskor). Då kan man med jämna mellanrum, typiskt två år, låta servera vinet. När den mest gynnsamma tidpunkten är funnen, finns det på så vis antagligen några flaskor kvar i förrådet. När når ett exklusivt rödvin sin drickmognad? diagram.jpg Idag är det ofta så, att ett modernt rödvin av toppklass uppnår en viss grad av drickmognad redan de första två åren efter buteljering, det har till och med drag av en ungomlig charm. Därefter faller det ner i ett hål som tycks otillgängligt. Först efter 5-8 år visar det upp sin sanna storlek, som vanligtvis kan bevaras i ytterligare några år. Att vänta för länge innebär emellertid också en risk: de röda toppvinerna från idag har ofta redan efter 20 år passerat sin zenit.