Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Druvskötning under våren

14 nov, 2016

Under de första dagarna i mars ges vinberget ny näring i form av gödsel, kompost, pressrester, halm, druvrester och jäst eller mineraliska substanser. Vid sidan av näringsämnestillförseln förbättrar det även jordstrukturen - framför allt vattenhanteringen - och livsvillkoren för de otaliga organismerna som tillsammans med växterna upprätthåller det ekologiska systemet. Det gror så grönt! På bilden ovan till höger: från mars till juni sköts jord och vinrankor om intensivt, så att plantan förbereds för frukten. Eftersom monokultur, dvs. odling av en enda plantsort, kan förstöra jorden, planterar den ekologiska odlaren även andra växter på vinberget. Mellan vindruvsrankorna planteras olika klöversorter, gräs, solrosor, lupiner och malvor och under årets lopp växer de till ståtliga plantor som tillför jorden det nödvändiga kvävet genom sina rötter. De färgglada plantorna på vinberget är utöver bevarandet av den ekologiska balansen även en fröjd för ögat, i konventionell vinodling ser man dock fortfarande ofta monotona rader av vinstockar i det vackra landskapet. Läs mer om biologisk mångfald i vår charta, Ljus och lätthet I april börjar rankorna att slå ut. Korrekt ledning och begränsning av nya växtdelar är mycket viktigt för att att säkerställa rätt balans hos en vinstock och därmed garantera adekvat ljusexponering av druvor och blad. I maj gallras den gröna massan ur så att urvalda, kraftiga skott ges chans att växa vidare och i juni binds de upp enligt olika metoder (uppbindning).