Fraktfritt från 650 kr

Enzymer

14 nov, 2016

Enzymer är proteiner med hög andel kväve. Vid jäsning och malolaktisk jäsning spelar enzymer en viktig roll. Enzymer är nödvändiga för tillverkning av vin, och återfinns naturligt redan på druvan, i bakterier eller i jästen. Som tillsats till druvans egna enzymer tillverkas önologiska enzympreparat. Sådana enzymer används i samband med vin bland annat för att förbättra saftutvninningen, för att frigöra aromer, bättre upptagande av färg och tanniner samt förbättring av filteregenskaperna. Tillsättningen av sådana preparat förekommer i bearbetningens pressning, mäskjäsning, jäsning, malolaktisk jäsning, klarning, utveckling och filtrering. Inom EU är följande enzymer och enzymgrupper tillåtna: glukaner, lysozym, pektinaser och ureaser. Delinats riktlinjer tillåter användning av önologiska enzympreparat under vissa villkor för kavlitetsnivåerna 1 och 2.