Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Frågor om korkar och kapslar

14 nov, 2016

En bra kork kostar mer än flaskan, etiketten och kapseln tillsammans. Men hur uppstår korksmak, varför är vissa korkar inte täta, och hur fungerar kapseln? Hur uppstår korksmak i vin? Orsaken till denna unket mögliga lukt är olika substanser som till exempel trikloranisol eller bakterier och mögelsvamp i korken. 1-3 % av alla korkar leder till korksmak i vinet. Vid bästa korkkvalitet är risken för problem som lägst. Mer om temat här: korksmak. Vad orsakar en otät kork, där vinet läcker ut? Vid en längre tids lagring kan temperatursvängningar påverka vinets utveckling negativt. Vid lägre temperaturer minskar volymen, så att det uppstår ett vakuum: luften sugs ut genom korken. Stiger temperaturen ökar vinets volym: vid lagring med liggande flaskor kan vin tryckas ut genom korken och mögel bildas. Möglet är dock ofarligt. Man kan enkelt torka bort det med en fuktig handduk. Vilken funktion har kapseln? Finns det viner utan kapsel? Kapseln skyddar flaskhalsen och korken från smuts och skador och erbjuder dessutom en viss garanti att vinet aldrig öppnats. Kapseln är även ett designelement, ungefär som flaskans form eller etikettens design. Enklare viner säljs ofta utan kapsel. Vinkvaliteten påverkas inte av detta. Innehåller kapseln bly? Inom konventionell vinodling används fortfarande tennkapslar, som kan innehålla bly. Enligt Delinats riktlinjer får endast kapslar av plast eller aluminium användas. Tenn och bly är förbjudet.