Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Gamay

14 nov, 2016

Gamay är en mycket gammal blå druvsort, som framförallt odlas i beaujolaisområdet, och därför också kallas beaujolaisdruvan. På grund av sitt ljusa fruktkött kallar man den även gamay noir à jus bland (“svart gamay med vit saft”). Redan på 200-talet e.Kr. ska druvan ha kommit till Frankrike från Dalmatien. Gamay har förmodligen namngetts efter orten vid samma namn vid Côte d'Or. De sandiga skifferjordarna i norra Beaujolais erbjuder ideala omständigheter för gamaydruvan. Där anpassar sig hela vinproduktionen efter gamays egenskaper. Men också i söder, där de leriga kalkjordarna är vanliga, lämpar sig gamay utmärkt. I Bourgogne blandas gamay ofta med pinot noir till en så kallas “passetoutgrain”. Gamay ger oss syrabetonade, fruktiga viner med låg andel garvämnen och alkohol. Sin ljusa rubinröda färg har många gånger ett blåaktigt skimmer. Gamayviner dricks i regel ungt och lätt nedkylda. Extremexemplet ger oss beaujolais noveau, som tar sig an marknaden redan i mitten på november, då vid en ålder av enbart två månader. I Schweiz tar gamays odlingsområde upp 15 %, vilket gör den till den viktigaste druvsorten nästefter pinot noir. Men också i Italien, Sydafrika, Kanada och Kalifornien odlas gamay. I den nya världen betyder namnet “gamay beaujolais” en variant av pinot noir, och “napa gamay” är en synonym för valdiguié. Ingen av dem är dock besläktad med gamay. Gamay blanc är en variant med gröna, och gamay gris en variant med grå bär.