Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Grenache

14 nov, 2016

Grenache utvecklar tämligen stora klasar med runda eller lätt ovala, tjockskaliga och mycket saftiga druvor som är ca 15 mm i diameter och ljust violettröda till färgen. Den färglösa saften är direkt söt. Det antas att grenache har sitt ursprung i Spanien. Med största sannolikhet har den spridit ut sig från Aragoniens vinområden in i andra spanska regioner och in till det angränsande Sydfrankrike. Genom denna resa har den ofta fått ändra namn. I Spanien heter druvan garnacha, granaza, i regionen Castilla y León norr om Madrid kallas den aragonés eller tinto aragonés, vilket ger en antydan om härkomsten. Detta namn är inte att förväxla med den portguisiska aragonez eller aragonês, som båda är identiska med tempranillon. I Frankrike finns utöver grenache även beteckningarna roussillon, rivesaltes, redondal och många fler. Traditionell i Sydfrankrike Grenache, Spaniens viktigaste blå vindruvesort, företräds i stor utsträckning i praktiskt taget alla rödvinsregioner. Men även i Sydfrankrike, framförallt i Provence, i Languedoc och i Châteauneuf-du-Pape, är grenache en av de viktigaste druvsorterna. I denna landsände har druvans betydelse stigit drastiskt de senaste åren; sammanlagt har grenaches odlingsyta så mycket som fyrdubblats de senaste 30 åren. Kräver bra sällskap Oblandad kann vinet nå en naturlig alkoholhalt på 15-16 volymprocent. Oblandade grenacheviner (som sällan påträffas) visar inledningsvis upp en förhållandevis ljus, mycket tilltalande guldbaggeröd färg, som på grund av en rask oxidation snart slår om i tegelrött. Ett grenachevins ålder låter sig av denna anledning endast med svårighet bestämmas. Själva druvan ger i de flesta fall ett vin som är allt för alkoholhaltigt och kortlivat. Pressas den ihop med andra sorter kan det däremot bli många typer av mycket i sydliga regioner älskade viner. I blandning med Châteauneuf-du-Pape-viner är grenache en av fyra-sex olika sorter. I Provence blandas den med cabernet eller syrah om vinet ska vara fylligare, ha mer struktur och åldringspotential. Grenache blandad med cinsault, aspiran och picpoul å sin sida, ger upphov till mer smidiga och eleganta viner.