Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Histamin

14 nov, 2016

Nyligen har man kunnat läsa om hur inte svavlet (SO2) i vinet, utan histaminet, kan vara orsaken till den fruktade baksmällan med huvudvärk, yrsel och mag- och tarmbesvär. Histaminet är dock sedan tidigare känt för att kunna orsaka besvär för framför allt känsliga personer. Efter jäsningen kan det från vinets aminosyror och bakterier bildas biogena aminer, till exempel histamin. Den mänskliga kroppen producerar även själv histamin, som normalt sett bryts ned i tarmen genom ett enzym. Mängden histamin förekommande i vin är normalt sett för låg (upp till 20 mg/l) för att utlösa en reaktion. I livsmedel som hårdost, surkål och korv mäter man däremot mycket högre halter av histamin, från 200 till över 1000 mg/kg. Men alkoholhaltiga drycker bidrar till att förstärka histminets verkan. Alkohol ökar på upptaget av histamin i magen och tarmen och hämmar dessutom kroppens eget nedbrytande enzym. Hos några människor är kroppens enzym för svagt för att ens bryta ner små mängder av tillfört histamin, vilket kan leda till en allergisk reaktion.