Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Jäsning

14 nov, 2016

Med alkoholjäsning menas omvandlingen av de i druvmusten naturligt förekommande sockearterna till alkohol och kolsyra. Lämnar man en druvmust åt sig själv, kommer den vid temperaturer över 15°C inom kort tid att börja jäsa. Jästsvamparna, som naturligt återfinns på druvorna, förökar sig och inleder på så sätt en spontan alkoholjäsning. I druvmusten finns olika typer av socker (druv- och fruktsocker), som genom jäsningen omvandlas till alkohol och kolsyra. Under denna process uppstår i små mängder en rad ytterligare ämnesomvandlingar från jäst till glycerin, bärnstenssyra och en liten del ättiksyra. Naturliga jästsvampar Mot bakgrund av rädslan för bildandet av ättiksyra (= flyktiga syror) har man länge använt en speciellt framtagen typ av jäst. Kvalitetsmåna vinodlare har idag dock allt mer återgått till det naturliga och använder sig av den jäst som lever på friska druvor. Detta gäller framförallt på ekologiska vinodlingar, där mikroorganismerna håller god hälsa och inte besprutas och dör som på konventionella vinodlingar. Terroirkaraktär Terroir sätter sin karakteristiska prägel på vinet genom sin naturliga jäst, vinets ursprung (klimat, jord) gör sig tydligare märkbar i smaken.