Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Jäst

14 nov, 2016

Jäst är encelliga svampar som mycket snabbt förökar sig genom celldeling och som ansvarar för vinets jäsning. Inom vinframställning används naturjäst eller odlad jäst. Naturjäst (också kallad vildjäst) förekommer i vinets naturliga omgivning. De lever på vinberget och i vinkällaren och lagrar sig ovanpå druvskalen. Naturjäst leder till att druvmusten spontant jäser. Oftast består en vinkällares redan existerande jästpopulation av olika stammar - av vilka var och en spelar en viktig roll för jäsningsförloppet. Genom samspelet uppstår ett stabilt vin. De flesta vinmästare som tar fram högklassiga viner använder sig av naturjäst, eftersom bara dessa garanterar individuella viner som präglas av dess terroir. Med odlad jäst eller kulturjäst som framställts under sterila förhållanden låter sig den alkoholiska jäsningen däremot enklare styras. Därför bestämmer sig vissa vinodlare för att använda sig av detta istället för att slå in på den mer riskfyllda vägen med spontanjäsning på naturjäst.