Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Jesús del Perdón

14 nov, 2016

La Mancha betyder för ockrabruna planytor, medeltidsborgar och vita väderkvarnar med mörka tak. I fantasin kan man nästan se Don Quijote på sin Rosinante snubbla fram över den stubbiga landsvägen på den folktomma platån. Hans vapendragare Sancho Pansa snubblar som alltid efter. Måhända kämpar de imorgon i ett värdshus passionerat mot en drake som visar sig vara en vinpump… Uppbrott i Don Quiote-landet Till och med i Spanien är det inte så få som tror att man i La Mancha fortfarande lever som i epoken från författaren och påhittaren av Don Quijote, Miguel Cervantes tid. De misstar sig dock: här är vinrevolutionen i full färd. Vinerna blir bättre för varje år som går. Sju av tio vinområden som betecknas som Vino de Pago (den högsta spanska kvalitetsnivån), ligger i La Mancha. Wein La Mancha David Rodriguez från Delinat (t.h.) tillsammans med Ignacio Serrano, en ekologisk vinodlare som levererar sina druvor till kooperativet Jesús del Perdón. Kooperativet Jesús del Perdón i den lilla staden Manzanares hör till föregångarna av denna utveckling. Under de senaste åren investerades enorma summor i den toppmodernt utrustade källaren med temperaturstyrda tankar av ädelstål (delvis under bar himmel) och nya barriquefat. Idag mognar här fruktbetonade och rika rödviner som har stor sydlig charm och smidig ekträkrydda. Pasión Delinat är kanske det bästa exemplet på detta. Vinerna från Jesús del Perdón är nästintill oslagbara vad gäller förhållandet mellan pris och kvalitet, som exempelvis El Molino tydligt visar. Kamratskapet i Jesús del Perdón använder sig för närvarande av druvor från omkring 60 ekologiska vinrankor. Förhållandena för ekologisk odling på La Mancha är så förträffliga att de svårligen skulle överträffas av någon annan ort i Europa. Med enbart 300 millimeter nederbörd per år och kvadratmeter samt temperaturer som på sommaren ofta överstiger 40-gradersgränsen, är svampsjukdomar och röta inget problem. Om något skulle inträffa, så är det förmodligen att växterna lider av vätskebrist. Framsteg bland de vita... Den hemliga drottningen i vinodlingsområdet La Mancha är den gröna sorten airén. Den räknas som en av de allra mest odlade vindruvesorterna i världen, inte minst på grund av dess utbredning i centrala Spanien. Tack vare dess utomordentliga motståndskraft har den anpassat sig väl i hett klimat med karga, sandhaltiga jordar. Den största delen av druvorna används för att tillverka skumvin och brandy. Med El Molino blanco bevisar dock Jesús del Perdón att man kan pressa mycket finfruktiga, smidiga och friska vitviner ur airén, bara druvorna plockas tidigt och läggs på jäsning i en sval källare med hjälp av modern teknik. ...och stor framgång bland de röda Det snabbt växande goda rykte har Jesús del Perdón i första hand att tacka sina fullfruktiga och kryddiga rödviner. Dessa tillverkas mestadels av tempranillodruvan, som här också kallas cencibel. El Molino och Pasión Delinat utgör bra exempel på ett sådant kraftigt rödvin. Stahltanks Weinkeller La Mancha Moderna ståltankar under bar himmel Den kryddiga tonen och sista finputsen får vinerna genom uppfostring i barriquefat, mestadels av amerikansk ek (Pasión Delinat). På senare tid har också sorter som cabernet sauvignon, merlot och syrah börjat odlas, men de spelar för det allra mesta en mer kompletterande roll. De enorma kvalitetsförbättringarna hos Jesús del Perdón beror dels på den moderna vinifieringstekniken, men också på ett systemskifte gällande värderingen av druvor. Förut stod mustens vikt (för potentiell alkohol) i förgrunden. Nu värderar kooperativet högkvalitativa och friska druvor med en fenolisk mognad. La Mancha, som präglas av kooperativ, anställer unga agronomer som bistår vinodlarna med den senaste kunskapen från vinvetenskapen. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Jesús del Perdón.