Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Källarmästare

14 nov, 2016

Titeln källarmästare får man anta om man sysselsätter sig med vinberedning, vare sig det handlar om en hobby för eget nöjes skull eller som anställd i, eller drivare av, en riktig källare. Titeln källarmästare kallas på franska “maître de chai” eller “oenologue”, italienska “enologo”, på engelska “wine-maker” och på tyska “Weinmeister”. I flera mindre bruk är det vinodlaren själv, som inte bara utför arbetet på vinodlingen utan också källararbetet, och som själv till och med marknadsför sitt eget märke. Också professionella, rena källartekniker börjar allt mer inse vikten av att i detalj känna till skötandet av själva vinodlingen. Vinodlare och biokemiker på samma gång I början av 80-talet hade källarmästaren ett nästan kultartat rykte, som vore han kapabel att göra det finaste vin av vilken godtycklig druva som helst. Större vinodlingar anställer en fackman till skötsel av vinrankorna och arbete på vinodlingen samt en källarmästare vars arbete börjar med mottagningen av de skördade druvorna och som sträcker sig över uppgifter som kvalitetskontroll, druvpressning, jäsning, utveckling, omdragning och lagring (dvs. själva vinproduktionen). Än större gods förfogar tidvis över ett helt team med källartekniker. Oenologens huvudfunktion: rådgivning De flesta källartekniker har visserligen studerat oenologi och kan med rätta kalla sig oenologer. Ändå används detta begrepp i Europa oftast för källartekniker som arbetar utanför vinodlingen och sysselsätter sig med vinrådgivning. A och O: korrekt omdöme De flesta förnuftiga källarmästare vet om att omdömesgivning av fina viner inte enbart beror på kunskapen som använts i de relevanta biokemiska processerna vid framställningen. För ett korrekt omdöme är det viktigt att se till själva druvan och dess potential. Det kräver sakkunnighet och tålamod att utläsa denna potential i det färdiga vinet.