Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Katalonien

14 nov, 2016

Genom århundradena har Katalonien trots olika invasioner utvecklat en egen kultur, som nådde sin höjdpunkt på 1800-talet med Renaixença och världsutställningarna i Barcelona 1888 och 1929. Det katalanska språket blommade ut, som vid sidan av portugisiska och kastilliska (spanska) utvecklats ur latin. Inte ens den senare Franco-regimen kunde ta bort kulturens rötter: efter 1975 bröt literaturen, konsten, arkitekturen, måleriet och musikens obevekliga livslusta ut i en ny epok. Skumvinernas källa Även om de båda huvudproduktionsområdene Penedès och Tarragona alltid förfogat över klimatmässigt idealiska förhållanden, har kvaliteten liksom i övriga Spanien alltid stått i förgrunden. Fram till idag producerade gigantiska cava-vinerier stora mängder skumvin. På sextiotalet började man att kultivera allt fler stilla viner, men det är först tack vare den moderna vinifieringstekniken som vägen gjorts fri för kvalitativt höggradiga röd-, rosé- och vitviner. Idag har Katalonien 9 av de runt 58 så kallade Denominación de origen DO (klassifiering av spanska viner). I Tarragona framställs enligt traditionen också mässvin. Påvar och generationer av präster fick sitt vita vin av macabeodruvor härifrån. Ekologiskt i medvind Pionjärer inom ekologisk vinodling som exempelvis Josep och Antoni Albei i Noya har i Katalonien inte bara en allt större inflytande och anseende, utan får också allt fler medaljer för sina viners höga kvalitet. När deras druvor varsamt handplockats och därefter utvecklat sig med modernaste vinifieringsteknik, är det åtminstone i denna region ingen motsägelse. Få folk har lyckats förbinda kulturell tradition med modernt tankesätt på samma sätt. Hela Cataluña och framförallt Barcelona står som vittne för denna fascinerande syntes. Mästerligt katalanskt kök Det katalanska köket vet precis hur man på ett mästerligt sätt förbiner havet och land. Det bjuds på kanin med sniglar, soppor med potatis och fisk eller kyckling kombinerat med kräfta. Ett av recepten är lika enkelt som gott: man river en halv, mogen tomat på ett färskt, knaprigt vitt bröd tills bara tomatens skal är kvar. Sedan två droppar olivolja, en skiva råskinka, ett glas xarel.lo - och så var sommaren komplett! Delinats vingårdar från Katalonien: - Albet i Noya - San Domingo