Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Klarning

14 nov, 2016

Eftersom de fina partiklarna i unga viner är smakbärare, tas en del av vinets substans bort genom filtrering och klarning. Den som har besökt en vinkällare under tiden för vinifiering kan bekräfta detta. Ofta luktar resterna i filtret mycket fruktigare och mer hållbart än själva vinet i faten. Topproducenter har de senaste åren därför allt mer gått över till att låta sina mest prestigefyllda viner fylla flaskorna ofiltrerade och oklarnade. Framför allt när vinet mognat länge i träfat (och därför kunnat klarnas däri), är detta möjligt utan någon större risk. Många hjälpmedel är förbjudna idag Filtrering och klarning är fortfarande standard bland enklare viner, såväl röda som vita, som produceras för snabb konsumtion. För klarning (på franska: “collage”) används hjälpmedel som fiskblåsor (husbloss), bentonit eller äggvita. Tidigare användna medel som torkat kalvblod är idag förbjudna. Enligt Delinats riktlinjer är också gelatin, silver, kaliumferrocyanid (gult blodlutsalt), kalciumfytat och metavinsyra förbjudet. Med bentonit, ett slags lera, binds främst proteiner och bakterier. Med organiska bindningar som kasein eller äggvita binder man tanniner. Med aktivt kol kan oönskade odörer rättas till. Med klarningen vill man bland vita viner uppnå glansiga och ogrumliga viner; hos rödviner ligger prioriteten främst på avlägsnandet av beska eller rentav bittra tanniner.