Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Kolsyrejäsning

14 nov, 2016

Kolsyrejäsning, mer känd som Macération Carbonique, är en speciell metod för att framställa fruktiga viner som bör drickas unga. Metoden används främst i sydfranska Beaujolais. Druvorna varken sorteras eller pressas. Istället förflyttas de intakta över till en luftförsedd jäsningstank. Här börjar druvorna jäsa utan hjälp av jästen. Kolsyrejäsningens varaktighet varierar, vissa vinodlare föredrar en till två dagar, med andra upp till en veckas tid. Som tumregel gäller: ju mognare druvorna är, desto mindre tid behöver processen. Efter en till sju dagar avlägsnas musten och resten av mäsken pressas. Därefter blandas de båda musterna med varandra och jäsningen fortsätter. På detta sätt förhöjs druvornas smak och doft på bästa sätt, medan garvämnena och syrorna i slutändan faller ut väsentligt mildare.