Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

La Casetta

14 nov, 2016

På Venetos mjuka kullar mognar fortfarande autentiska viner som man med stort nöje kan avnjuta varje dag. Om en lokal Osteriabo utbrister “È il mio vino!”, är det säkerligen ingen cabernet sauvignon, utan kanske soave eller en bardolino, detta obesvärat lätta rödvin som pressas fram ur sorter som corvina, rondinella eller molinara. Eller en friskt fruktig valpolicella med fin körsbärsdoft. Traditionalister med siktet framåt Vingården La Casetta satsar på precis sådana klassiker. Här mognar vinerna i källaren som byggts upp så att varje dag blir en njutning. Just på grund av sin autenticitet har Fasolibrödernas viner sedan en tid tillbaka fått utmärkta recensioner både innanför och utanför Italiens gränser. Till hemmagjort salami är en lätt soave det bästa, medan den lite tyngre veronaklassikern “Bigoli con l’anara” - tjock spaghetti med ankragout - passar bra till en kraftig Valpolicella Ripasso. En framgångsrik duo: bröderna Amadio och Natalino Fasoli. De drömmer om “paradiset på jorden”, när en gång alla vinberg i Illasidalen bedriver ekologisk odling. Fasoli känner sig hemma i vinodlingsbyn Colognola ai Colli. Amadio och Natalino Fasoli har båda mörkt hår och välskötta mustascher. De behöver inte säga mycket förrän man märker att de är bröder. Båda har dessutom gift sig med en lärarinna. Vad gäller uppfostring av barn och vinrankor står flera gemensamma saker att finna: både barn och vinrankor behöver frihet inom tydligt definierade gränser för att utvecklas på bästa möjliga sätt. Och båda behöver djupa rötter i ett gott terroir. Vin var alltid en del av Fasolifamiljen Redan Amadios och Natalinos farfar var en uppfinningsrik man. Han fyllde sina viner i träfat och tog dessa på hästvagn till Osterias från Verona, Vicenza eller Padua. Hans barnbarn har kombinerat den starka och på många sätt intakta vinodlingstraditionen med modernt kvalitetstänk och på så sätt utvecklats till tillverkare av toppkvalitet. En sak har dock inte förändrats i Veneto alls de senaste 100 åren. Livet och vinet är för Fasolifamiljen, nu som då, en och samma sak. “Vinet var alltid där. Varje dag. Om jag idag luktar på vår Recioto di Soave, känner jag mig återigen som ett barn vid det uppdukade festbordet”, säger Natalino Fasoli. När man besöker Fasoli blir man snabbt varse en sak: terroiret är inte bara begränsat till mikroklimat och jord. Människan hör också dit. Pesticidallergi ledde till ekologi År 1980 utgör en viktig brytpunkt i vingårdens historia. Föräldrarna led under åren innan allt mer av allergiska reaktionen på grund av de pesticidier som då användes. Därför började de med gröngödsling och lät gräs, blommor och vilda örter växa mellan raderna av vinrankor. För sin tid var i Italien de absoluta pionjärer inom ekologisk odling. Nä rde såg att denna odlingsform fungerade också i det nederbördsrika Veneto ställde de 1984 om hela bruket till ekologiskt. Idag drömmer Natalino Fasoli redan om att alla vinberg i den idylliska Illasidalen drivs med ekologiska metoder. “Då hade vi haft paradiset på jorden”, säger han. Men ändå: också Natalinos och Amadio Fasolis barn, som redan hjälper till på sina föräldrars gård, är övertygade om att den inslagna vägen är den bästa. Amarone - ett drömvin Här mognar de ädla Amaronevinerna. Mycket tålamod och skicklighet leder till utmärkta droppar. Jordens beskaffenhet i Illasidalen skiljer sig från tomt till tomt. Därför har familjen Fasoli lagt ner mycket tid på att plantera rätt druvsort på precis rätt ställe. För vingårdens toppvin - Amarone, väljs bara de absolut mest mogna och friska druvorna ut. Efter en skördning låter man druvorna torka i tre månader. Genom denna koncentrering får vinet mer komplexitet och fyllighet. På grund av den höga sockerandelen går jäsningen mycket långsamt. Den vidare utvecklingen sker i trä, där den vinet förfinas under tre års tid. Ett urgammalt förfarande som permanent vidareutvecklats och optimerats just för La Casettas Amarone. Klicka här för att se hela utbudet av viner från La Casetta.