Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Malvasia

14 nov, 2016

Malvasia är den förvirrande beteckningen för en stor familj av druvsorter, som ibland inte ens är släkt med varandra. Ett exempel på detta är att varken malvoisiesorterna från Frankrike eller den österrikiska frührote veltliner, som även den kallas malvasier, har något med malvasia att göra. Allmän förvirring vid druvsorternas benämningar Praktiskt taget alla druvsorter är kända under olika namn. Ju äldre och mer utbredda de är, desto mer förvirrande är benämningarna. En anledning är att originalnamnen var svåra att uttala på främmande språk. Druvorna blev dessutom tidigare även uppkallade efter sitt ursprung, vilket förmodligen är fallet för malvasia. I flera fall leder det till förvirring, som dock sällan är värre än hos malvasia. Många sorter, många användningsområden Det finns malvasiadruvor i alla färger. De flesta är ljusa, ur vilka alkoholrika och ofta söta viner framställs. Malvasians känslighet för oxidation ger vinerna en intensiv färg som inte är ofördelaktig för ett dessertvin. Malvasia finns framför allt i flera olika variationer i Italien. Totalt växer malvasiasorter på 500 kvadratkilometer. De viktigaste är de gröna malvasia bianca, malvasia di sardegna och malvasia istriana, liksom de blå malvasia nera, malvasia nera di casorzo och malvasia schierano. Många sorter används för vin santo och även för portvin i Portugal. I Spanien, före detta Jugoslavien och Kalifornien finns det malvasia, i ursprungslandet Grekland finns de idag dock endast i liten mängd.