Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Mas Igneus

14 nov, 2016

Ägg steker man oftast i en stekpanna. På den svarta skifferjorden i Priorat går det dock att göra utan hushållsredskap. Priorat är ett hett, canyonliknande berglandskap. Vinodlarna talar om tre olika lägen för odling. “Costers” heter de mest värdefulla, icke terrassorganiserade branta lägena med upp till 10-åriga rankor. Användandet av maskiner är omöjligt där. “Terrasses” är som namnet avslöjar just terrasser som kan ta upp mer vatten. Nere i dalarna mognar på de jämförelsevis tunga jordarna något enklare viner fram. En val bland skifferkullarna Mas Igneus vinberg befinner sig utan undantag i de båda nämnda lägena. Sedan den nya Bodega är färdig förfogar Mas Igneus över perfekta förhållanden för produktion av förstklassiga viner. Den moderna odlingen visar med sin metallsiluett var gränserna för den går. På avstånd kan man tro att en stor val (på spanska “Ballena”) har tappat bort sig bland Priorats vilda bergland. “Ballena” säger också den lokala befolkningen när de pratar om Mas Igneus. Banbrytande arkitektur på den futuristiska vinkällaren på Mas Igneus. 1980 var Priorat ett förstklassigt bergområde med bisarr skönhet i det nordspanska Katalonien. I årtionden drog vinodling med sitt hårda kroppsarbete bara in lite pengar. Odlare gav sig av och terrasser växte igen. I början på 80-talet började pionjärer som René Barbier, José Luis Pérez och Alvaro Palacios att sanera de bästa vinbergen och tillverka spektakulära viner som gjorde succé världen över. Bland annat assemblerade de i Priorat traditionellt inhemska druvsorter som garnacha och cariñena med nyplanterade sorter som cabernet sauvignon, merlot och syrah. Toppviner från en unik region Delinats vinexpert David Rodriguez i en diskussion med Mireia Pujol, oenolog på Mas Igneus. Det ekologiskt intakta och isolerade vinområdet Priorat fascinerade redan tidigt spanska ekoodlare. I början av 90-talet grundades projektet Mas Igneus och på 100 hektar av de förstklassiga lägena ställde man om till ekologisk odling. Idag ser oenolog Mireia Pujol Busquets Guillén till att det är toppviner som lämnar källaren i det unika vinodlingsområdet. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Mas Igneus.