Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Matlagning med vinblad

14 nov, 2016

Vinbladet lindar inte bara in otaliga fyllningar i en vacker förpackning, det lindar även gourmander runt sitt finger. Det speciella med vinbladet är dess fina, nästan neutrala smak, som väl framhäver fyllningen av ris, ost, fisk eller kyckling. Till skillnad från andra grönsaksblad förblir vinblad kompakta under kokningen. Även på ostfatet har den inte bara en dekorativ funktion: små ostar kan hållas underbart fräscha genom att packas in i friska eller blancherade vinblad. Gynnsam och speciell Under skördetiden kan man få tag på färska vinblad i grekiska och turkiska specialitetsbutiker, i grannens trädgård eller på marknaden. Självklart kan man även erhålla dem direkt från vinodlaren, så länge det rör sig om obehandlade blad från kontrollerat biologisk odling eller naturnära produktion. (På vinberget gäller samma regler som i vilken annan fruktträdgård som helst: inget självplock!) Man kan även finna vinblad på burk. Eftersom man konserverar dem med salt är det viktigt att de innan tillagningen blötläggs i kallt vattemn i ungefär en timmes tid. Rullade med fingertoppskänsla Vinbladen ska vara ungefär lika stor som en handflata. Innan de fylls tvättas de, läggs en till tre minuter i kokande vatten (beroende på bladtjockleken) och sköljs därefter direkt med kallt vatten. Rullarna glänser särskilt vackert om man vänder bladets ovansida utåt när man fyller dem. Fyllningen läggs i mitten av bladet, därefter viker man in sidorna och rullar hela bladet till ett litet paket. Eftersom fyllningar med ris lätt sväller under kokningen, bör vinbladen rullas löst, läggas tätt bredvid varandra och täckas med en uppochnedvänd tallrik. Till kokningen passar en blandning av vatten, citron och olivolja. Koktiden (på svag värme) är, beroende på fyllningen, 45-60 minuter. Fyllda med livlig fantasi Nästan alla länder i Mellanöstern och på Balkan har ett flertal recept för olika fyllningar. Men man kan även uppfinna smakfulla husrecept från överblivna rester och olika kryddblandningar. I en klassisk fyllning förkokas riset tillsammans med lök, vitlök, olivolja, lite socker, korinter, pinjekärnor, kryddpeppar, kanel, nejlikor, dill, persilja och mynta. Lika fantastiskt smakar en blandning av lammkött med lök, ris, dill, persilja och mynta. ...eller krispiga från grillen Även grillfantaster kommer med sitt bidrag till den gröna höstspecilaliteten: marinerade fisktärningar eller fetaostbitar rullas in i vinblad, sätts på ett grillspätt och grillas några minuter innan de serveras med några droppar citron. Färskt skapat och testat Små, hela fiskar (sill, sardiner eller barber) smakar fantastiskt när de kokats inrullade i vinblad. Även olika sorters grytor passar bra att täcka med vinblad. Recept finner man i kokböcker med maträtter från Turkiet, Grekland, Libanon eller andra länder i Mellanöstern eller på Balkan.