Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Medelhavsviner

14 nov, 2016

I medelhavsklimat har vinodling och vinproduktion kunnat breda ut sig ända sedan historiens gryning. Medelhavsklimatet kännetecknas av varma, torra, soliga somrar och milda, fuktiga vintrar. Liknande klimat råder i hela medlehavsområdet, på västkusten i USA, i Chile, i Nord- och Sydvästaustralien, liksom i provinsen Kapprovinz i Sydafrika. Tidigare var medelhavsvin tunga med hög alkoholhalt De mest berömda och uppskattade vinerna under tidigare århundraden var utan tvekan söta och starka. De pressades från mycket mogna druvor och läts ofta jäsa så länge som möjligt. De behöll på så vis en avsevärd restsötma. Det för medelhavsområdet typiskt varma, soliga klimatet passar bra för viner av detta slag. Så småningom började dock vindrickarna även att efterfråga torra, fruktiga viner med måttlig alkoholmängd. Sådana droppar utvecklas snarare på nordligare bredgrader där det är kallare och mindre soligt. Dessa druvor har för det mesta lägre sockerhalt och kraftigare syra. En renaissance för medelhavsviner För tillfället upplever vingodsen i medelhavsklimat en renaissance runt om världen, i vilken man försöker att utnyttja de uppenbara fördelarna och kompensera för nackdelarna. Solsken står för det mesta till förfogan, risken för stark nederbörd under mognastiden är mindre och risken för svampsjukdomar i allmänhet lägre, något som framför allt ekologisk vinodling kan profitera av. Samtidigt minimeras nackdelarna, som till exempel lägre luftfuktighet och höga temperaturer under mognadstiden, genom att noggrannare välja ut odlingsplatser nära kusten eller högre upp på bergen.