Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Merlot

14 nov, 2016

Merlot är den mest odlade blå vindruvesorten i regionen Bordeaux. Oftast odlas den i blandning med cabernet franc och cabernet sauvignon. Vid högra girondekusten har merlot större betydelse än vid vänstra. I Pomerol, till exempel, blandas bara små mängder merlot ihop med cabernet franc, men den odlas också ren - Château Pétrus och Château Le Pin är båda berömda. Också i Saint-Émilion och Graves spelar merlot en ledande roll. Långväga rest Merlot harmonierar särskilt bra väl med cabernet sauvignon - det är inte för intet som bordeauxviner hör till de mest eftertraktade i hela världen. Merlotviner är oftast tillgängliga redan i sin ungdom, och ändå har de potential för lagring i decennier. Liksom cabernetviner har merlot erövrat stora delar av världen, även om två tredjedelar av dess odling återfinns i Frankrike - speciellt i de södra delarna (Bordeaux, Bergerac, Languedoc). Förbindelsen med cabernet sauvignon passar merlot särskilt väl, eftersom den berövar merlot på strävhet och gör den mer tillgänglig. Men även i blandning med andra sorter, exempelvis malbec, står den sig fint. merlot växer också i italienska Friaul, i Ticino (Schweiz), i Bulgarien, Moldavien liksom i Nord-, Sydamerika och Australien. Sammanlagt tar merlot upp knappt 1700 kvadratmeter odlingsyta, vilket lägger den på plats 6 på listan av mest utbredda druvsorter. Merlot härstammar från cabernet Mogna merlotdruvor på en ranka Merlot mognar två till tre veckor före cabernet. Merlotviner är mörkröda, alkoholhalten är medel, och vinerna smakar mjukt och smidigt, ibland påminner smaken om plommon. Liksom vinet mognar druvan tidigt, den kan skördas ungefär två till tre veckor innan cabernetdruvan. Det lär också vara enledningen till att merlot fått sitt namn efter koltrasten (på franska “merle”), som föredrar att äta de tidiga mogna druvorna. Merlots härkomst förmodas vara i Frankrike, förmodligen har den uppstått genom en naturlig korsning av två cabernetsorter (en av dem c. franc). Liksom dessa båda mognar merlot alldeles utmärkt i ekfat (barrique).