Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Méthode Dioise

14 nov, 2016

Méthode Dioise är ett speciellt tillvägagångssätt för skumvinsframställning i områdena kring norra Rhône. Direkt efter pressning kyls musten ner ordentligt, de förstå två dagarna ändå ner till -3°C. Jäsningen sker i låg temperatur, så att processen sträcker sig över 4 månader och efter det inte ens är helt färdig. Alkoholhalten ligger då på ca 7,5%, den naturliga sockerhalten på ca 80 g/l. Detta ofärdiga söta ungvin fylls då upp i flaskor. I flaskorna jäser drycken ytterligare ett par månader och bygger genom den bestående kolsyran upp det nödvändiga trycket på 5-7 bar. Slutligen sugs vinet ut genom ett rör i kapsylen och fylls om i nya flaskor - bottensatserna av jäst förblir så i de gamla flaskorna. Till skillnad från de flesta metoder av skumvinsframställning finns det för Méthode Dioise ingen dosering, dvs. ingen extra tillsats av sockerlösning. Trots detta har vinet en kännbar sötma och därmed låg alkoholhalt. Läs mer om olika framställningsmetoder på vår blogg: champagnemetoden, Méthode Champenoise, Méthode Charmat, Méthode Classique, Méthode Traditionelle.