Fraktfritt från 650 kr

Mourvèdre

14 nov, 2016

Den blå vindruvesorten mourvèdre hör framför allt hemma i Frankrike; i Provence, i södra Rhonedalen och i Languedoc-Roussillon. Mourvèdreklasen består av små, tjockskaliga och söta druvor som jäser ner till mörka, alkohol- och garvämnerika, kraftiga viner som ofta doftar björnbär. Mourvèdre odlas sällan ren, som blandpartner har syrah visat sig bäst lämpad, men också grenache och cinsault används som sådana. Till de kända vinerna med mourvèdreandel hör Châteauneuf-du-Pape och Bandol. Antagligen härstammar mourvèdre från Spanien; kanske har den fått sitt namn från den lilla orten Murviedro vid Valencia. Det antogs länge att den spanska druvsorten monastrell var identisk med mourvèdre. En genanalys från 1998 visade dock att skenet bedrog. Mourvèdre mognar sent och kräver ett varmt klimat för att mogna fullt ut. I Provence kan man redan på en höjd av 300 meter över havet få problem med mognaden.