Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Ökonomierat Rebholz

14 nov, 2016

Traditionen för familjevingodset Ökonomierat Rebholz i Pfalz går ända tillbaka till 1500-talet. Sedan tre generationer hör vingården till pionjärerna av högsta vinkvalitet. Vinodlaren Hansjörg Rebholz använder i den lilla byn Siebeldingen de metoder som hans far och farfar påbörjade: framställning av individuella, kompromisslöst torra viner. Handplockning, ett radikalt urval av vindruvorna och sedan några år tillbaka även biodynamisk odling hör till Rebholz principer. Bortskämd av naturen Till vingården hör idag 19 hektar odlingsyta. Vindruvesorter från burgunderfamiljen och riesling innehar huvudrollen och upptar ungefär 75 % av odlingsytan. Några andra av husets specialiteter är gewürztraminer och muskateller. Naturen står mycket nära vingården, för dess terroir bjuder på en bred palett av mycket olika sorters jordar och lägen. Till detta hör topplägena “Im Sonnenschein” (“i solskenet”) och “Kastanienbusch” (“kastanjebuske”). I “solskenet” dominerar vittringsjordar av röd och gul sandsten. Här trivs rieslingen särskilt bra. Genom jordens snabba uppvärmning och den måttliga vattenlagringen blir vinrankorna svaga i växten. För aromerna är detta en fördel. Vinerna bibehåller en utpräglad individuell ton. Karaktäristiskt för rieslingen och denna sandstensjord är den mycket fruktiga aromen. Ofta påminner doften av persika, aprikos och äpple. Ansedda, egensinniga växter Rebholzviner brukar uppfattas som egensinniga och självständiga sorter. Kanske just därför har de kommit långt bland mer kräsna vinkännare. Rebholzvägen följer omsorgsfullt husets egna idé om ett “naturvin”. Druvorna skördas för hand - och detta först när när de flesta andra vinodlare sedan länge tagit in sina vindruvor. I källaren satsar Hansjörg på den nyaste tekniken. Vinerna varken berikas eller syrabehandlas. “Bägge skulle fördärva vinets karaktär”, säger Rebholzvinodlaren övertygat. Han värdesätter jordens egenskap som källan till kvaliteten så högt att det för honom sedan 2005 inte finns något alternativ till ekologiskt jordbruk. Vingårdens namn har förövrigt sina rötter hos Hansjörgs farfar Eduard Rebholz (1889-1966). Han var skogvaktare och fick äretiteln “Ökonomierat” för hans insats mot de på hans tid trendiga viner som smakade onaturligt, märkligt och uppsockrat. Det var i arbetet emot sådana viner som han väckte sin idé om “naturviner”. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Ökonomierat Rebholz.