Fraktfritt från 650 kr

Osoti Viñedos Ecológicos

14 nov, 2016

Förutom de traditionella Crianza, Reserva eller Gran Reserva har det de senaste åren i Rioja uppstått viner som inte längre defineras efter lagringens längd i ekfat, utan efter sin stil. I norra Spanien vinifieras en ny Riojatyp med traditionella druvsorter som kännetecknas genom sin intensiva frukt och smidighet. Moderna stilens klassiker Till föregångarna av den nya stilen hör rödvinerna från Osoti. Med sina aromer av bär och kryddor ger de en mjuk fyllnad på gommen. Tempranillo är den dominerande druvsorten. Den bildar vinernas ryggrad och ger dem ett brett aromspektrum. Garnachan, en välkänd och allt mer älskad sort, är en perfekt komplettering. Något i bakgrunden står gracianodruvan. Denna djupröda och tanninrika sort används gärna för att avrunda vinerna. Sin sista finslipning får vinerna genom att mogna i barriquefat, främst från fransk Allierek eller amerikansk ek. Rioja Baja, den sydligaste och varmaste delen av Rioja, erbjuder bästa förutsättningar för fylliga viner. Till vänster Francicso Ruiz Gutiérrez, till höger David Rodriguez, inköpsansvarig för Delinat. Att garnacha får mer uppmärksamhet här beror på det solrika klimatet i Rioja Baja. Här vid den viktiga floden Ebro har vinodlare Francisco Ruiz Gutiérrez fyllt nya odlingstomter med garnacha. Bodegas vinberg ligger vid kulliga lägen kring den lilla vinodlarbyn Aldeanueva de Ebro. Terroiret består bland annat av leriga jordar med hög kalkandel. Medan många vinodlare i Rioja tillåter högsta möjliga uttagsmängd, satsar Francisco på mindre avkastningar och istället bättre kvalitet. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Osoti Viñedos Ecológicos.