Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Pago Casa Gran

14 nov, 2016

Carlos Laso Galbis är en företagsam människa: när han inte är upptagen med sina vinrankor eller sina oliv-, aprikos-, eller mandelkulturer, står han till sina båda systrars förfogande. Tillsammans bedriver de sedan faderns död familjens egna möbelfabrik i Moixente ungefär 70 kilometer in mot landet från Valencia. Carlos passion riktar sig sedan år 2000 enbart till vinodling. Det till landskapet mycket spännande Valles de les Alcusses bakom Moixente är känt för en välbevarad och delvis återuppbyggd bosättning iberer. Den ligger på en smal högplatå. På foten av denna sträcker sig vingården Pago Casa Gran med 45 hektar odlingsyta. Gewürztraminer från Spanien Pago Casa Gran Direkt ovanför vinbergen på Pago Casa Gran ligger resterna av en gammal bosättning iberer. På de kalk-, lera-, och sandhaltiga jordarna visar det sig att de blå sorterna monastrell, garnacha tintorera (alicante bouschet), syrah, cabernet sauvignon och petit verdot mår lika bra som de gröna sorterna moscatel och gewürztraminer, från vilka vinet Viña Llopis pressas. Gewürztraminern är förmodligen tämligen exklusivt för denna region: Carlos pappa lärde känna och uppskatta sorten i Tyskland och tog därför med den till Spanien. På Pago Casa Gran skördas druvorna dels för hand, och dels maskinellt. För vinifieringen i den nya källarbyggnaden är oenologen Juan Vincente Alcañiz ansvarig. Tillskott för Delinats filosofi Garnacha Tintorera Så lysande rött färgas senhösten bara av en vinranka: garnacha tintorera. Sedan år 2005 tar Carlos hand om sina druvor enligt ekologiska principer. För närvarande investerar han främst för att hölja den biologiska mångfalden. Inom ramen för ett statligt spanskt främjandepaket har han genomfört ett projekt som till väsentlig del baseras på Delinats riktlinjer. Man satsade hårt på projektet, så att Carlos skulle få ett välkommet finansiellt tillskott för sina planerade åtgärder. Alla större tomtar med vinrankor fick ett olivträd inplanterat. Därtill måste två andra tomtar tas bort. Redan sedan 2005 har Carlos låtit täckodla sina vinberg. Dessa torkar visserligen ut på somrarna, men på vintern blommar de ut igen. Vinodlaren är övertygad om att den naturliga konkurrensen främjar vinrankorna. Sedan en tid experimenterar han med nya, speciella utsädesblandningar som verkar lovande för ännu bättre resultat. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Pago Casa Gran.