Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Piemonte

14 nov, 2016

Det kan vara förvirrande att Piemonte ibland är känt för sina druvnamn, och ibland för namnen på sina geografiska lägen. Barolo och Barbaresco är både namn på byar, men också för klart definierade DOCG-områden. Vinerna utvinns här uteslutande ur Piemontes mest ädla druva, nebbiolo. De bästa vinbergen befinner sig på kalkhaltig märgel eller karg sandsten. Piemontes toppviner har under de senaste åren genomgått en markant förändring. De flesta producenter har reducerat mäskningen och jäsningen - som tidigare tog upp till två månader - till runt två veckor. Dessutom mognar många viner idag i barrique. Så uppstår rundare och mer fruktbetonade viner som tidigare når drickmognad. Barbara har under de senaste åren genomgått en stark uppgång. Från ett en gång tämligen beskt, rustikalt och enormt syrabetonad vardagsvin har genom avkastningsreducering, moderna vinifieringsmetoder och ofta också fatuppfostran ett tjockt, elegant vin sett dagsljuset. Av Piemonteentusiaster ses den ofta som ett intressant alternativ till den mer dyra barolo och barbaresco. Med sin friska, okomplicerade Gavi från cortesedruvor, den eleganta och fint doftande Arneis liksom den mousserande och fruktiga Moscato förfogar Piemonte också över tre självständiga vitviner som vinner allt mer i popularitet. Delinats vingårdar från Piemonte: - Az. Agr. Poggio Ridente