Fraktfritt från 650 kr

Portugieser

14 nov, 2016

“Blauer Portugieser” eller bara portugieser kallas en blå druvsort som förmodligen härtstammar från Portugal. I österrikiska Gumpoldskirchen finns det dokument på att Freiherr von Fries tog med druvan från portugisiska Oporto till Bad Vöslau år 1772. Portugieserdruvan spred sig därefter vidare till Ungern, Slovenien, Kroatien och 1840 till Tyskland. Redan 1846 producerade östrrikaren Robert Schlumberger det första skumvinet av portugieserdruvan. Vinet var pressat vitt, alltså en “blanc de noirs”. Utbredd med hög avkastning Portugieser upptar både i Tyskland och Österrike tredjeplatsen av de vanligaste blå vindruvorna. Framför allt i Pfalz odlas den på stora ytor, i hela Tyskland sammantaget växer portugieser på ungefär 50 kvadratkilometer. Ett älskat vin som görs av druvan är Portugieser Weissherbst, ett ljust, roséliknande vin. Den avkastningsstarka portugiesern levererar i goda år druvor, ur vilka extraktrika och lagringsbara rödvin kan göras. Dessa viner kan mycket väl övertyga. Vanligtvis dricks dock portugieser som ung. Bouquetten har toner av höblomma och kaffe, smaken verkar något lätt och fruktig med frisk syra och ibland peppardrag och lite garvämnen. Även som bordsruva smakar portugieser utmärkt.