Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Priorat

14 nov, 2016

I det sprickiga berglandet bakom den katalanska kusten vid Tarragona ska kartusianmunkar ha berett vin redan på 1100-talet. På 1970- och 1980-talet genomgick vinodlingen i de svårt bearbearbetningsbara terasserna en stadigt nedgång. Vinerna som mognar upp till sin potentiella alkoholgrad av 17 % på sin heta, steniga terroir, var kända i hela Europa av källarmästarna i de stora bruken. De använde Prioratviner för att krydda upp sina alltför smala massproducerade viner. Priorats renässans På 1980-talet kom uppfinningsrika oenologer som José Luis Pétez, René Barbier och Carlos Pastrana till Priorat och upptäckte vilka förträffliga viner som gjordes på gamla garnacha- och cariñenastockarna som under sina extrema förhållanden endast producerade minimala avkastningar på 6 hektoliter per hektar. Men också de nyplanterade cabernet sauvignon, merlot och syrah gav upphov till uppseendeväckande koncentrat. Den ständigt växande vinodlareliten i Priorat odlar alldig nya fascinerande cuvéer av gamla och nya sorter i franska barriquefat, vilket ger vinet en extra dimension. Delinats vingårdar från Priorat: - Mas Igneus