Fraktfritt från 650 kr

Quinta Vale de Camelos

14 nov, 2016

1981 uppfyllde sjöfararen och bremenbon Horst Zeppenfeld en dröm: han köpte sig runt 100 hektar land i det heta och torra Alentejo - Portugals kornkammare. I priset för Vale de Camelos ingick den markanta kyrkan samt ett dussin andra byggnader och rågfält, korkekskogar, fårängar och olivträd. Vinodling var vid denna tiden i Alentejo knappast på tapeten. Idag däremot hör regionen till en av de mest innovativa - regionen har väsentligt bidragit till Portugals uppsving som vinland. På bilden till höger: vinodlare Dietmar Ochsenreiter (till vänster) och Emil Hauser från Delinat är eniga: de små avkastningarna från de traditionella portugisiska druvsorterna ger ett drömvin. En vinregion på uppgång Quinta Vale de Camelos är som vingård fortfarande ung. 2005 offrades 25 hektar rågland för vinodling. Framförallt regionstypiska ranksorter som touriga nacional (Portugals mest kända rödvinsranka), alicante bouschet och aragonez, som i Spanien kallas tempranillo. Stausee I sjöar som är befriade från övrig vegetation lagras regnvattnet för vinrankorna. Vingården leds idag av den över 70-åriga Dietmar Ochsenreiter från Allgäu. Han bor sedan mer än 40 år i Portugal. 2007 ställde han om bruket till ekologiskt. “Här är det så hett och torrt att svampsjukdomar knappast kan vara ett stort problem. Vi klarar oss praktiskt taget utan koppar och svavel”, säger Dietmar Ochseinreiter. Däremot fungerar ingenting utan droppbevattning. Vattnet för vinrankorna kommer från fyra konstgjorda sjöar i närheten av vingården, som är gjorda för att fånga upp det sällsynta regnvattnet som magasineras där. Från kamelernas dal Rote Rebsorte Touriga Nacional De exklusiva vinerna Reserva från Quinta Vale de Camelos pressas huvudsakligen från den portugisiska paradsorten touriga nacional. Namnet “Vale de Camelos” påminner om en tid då maurerna bosatt sig i Portugal. Då betade fortfarande kameler i Alentejo. Klicka här för att se hela utbudet av viner från Quinta Vale de Camelos.