Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Rapport från vinresan - Skeppet Sea Cloud II har sjösatts

14 nov, 2016

I skrivande stund seglar mer än 60 natur- och vinälskare seglar med strålande väder över Medelhavets lugna vatten på det av Delinat chartrade barkskeppet Sea Cloud II. Seglatsen går från Barcelona över till Nice . De första dagarna präglades av spännande utflykter på land, till de spanska vingårdarna Albet i Noya och Mas Igneus, till staden Tarragona liksom av kursseminarier och god mat ombord på den nobla segelyachten. Hos Delinats reseledare Martin Schäppi var lättnaden kännbar när Sea Cloud II efter alla förberedelser avgick från Barcelonas hamn. Alla gäster hade hunnit komma ombord på den imposanta tremastaren i tid. Knappt hade båten kommit iväg förrän den storslagna naturen visade upp ett första skådespel: två valar gjorde för en kort stund skeppet sällskap hälsade på passagerarna med fantastiska fontäner. De 25 gäster som nästa dag hade valt att följa med på landsutflykten till det kulliga Priorat bakom Tarragona fick på sätt och vis återse gårdagens valar. Den runt tio år gamla och moderna källarbyggnaden av aluminium och glas från Mas Igneus på Priorats branta odlingsmark är till arkitekturen gjord att efterlikna en val på havets vågor. Den unga oenologen Chaxiraxi Velàzquez Barreto ledde här tillsammans med Delinats ekolog Daniel Wyss gruppen runt vinbergen som satts i vacker blom av den biologiska mångfalden. Medan kornvallmo sätter sin färg på årstiden, doftar den fria naturen intensivt av vild timjan och fänkål. Brukets driftledare, oenologen Mireia Pujol Busquets, ledde gruppen tillsammans med vinakademikern Emil Hauser genom den moderna källaren och lät gästerna prova de fina prioratvinerna från Mas Igneus. De två oenologerna och ett litet köksteam skämde därefter bort gästerna med en läcker lunch med specialiteter från Katalonien. Denna dag ville många också se den av Delinat kanske kändaste vingården, och reste så med buss till Penedès och Albet i Noya. Vinmästaren Josep Maria Alet i Noya Yvonne Berardi från Delinat tog gruppen på en trevlig promenad genom vinrankorna. Den otroliga historien om Spaniens mest framgångsrika ekologiska vingård tog sin böjan för 36 år sedan, och fascinerade resegruppen lika mycket som Albet i Noyas experimentlusta att leka med nya och gamla vindruvesorter. Frågan om koppar som bekämpningsmedel mot svampsjukdomar utlöste en spännande diskussion. Tack vare förhöjd uppmärksamhet på vinberget i kombination av ett speciellt tidigt varningssystem och ett utökat odlande av den svamptåliga vindruvesorten piwi , har Albet i Noya lyckats hålla halterna av de för jorden skadliga kopparen väldigt låg. Oenologen Marga Torres och vinakademikern David Rodriguez bjöd på en titt ner i den storslagna källaren med alla sina barriquefat och sitt tusental av skumvinsfklaskor - för Penedès är Spaniens högborg för Cava. I källaren och till den stundande måltiden i vingårdens mysiga trädgård kunde alla Albet i Noya-viner prövas, däribland också de nya, ännu inte helt färdiga årgångarna Vinya Laia (2013) och Reserva Martí (2012). Vid 18-tiden var det så dags för Sea Cloud II, som för första gången förtöjt i Tarragona, att ta avsked av staden genom ett litet specialnummer: Castellers kallas det när män, kvinnor och barn går ihop och bygger en människopyramid. Stämningen bland gästerna är lugn och avkopplad och festligheterna avlöser varandra i sansad takt. Med Anni Tanner från schweiziska Liestal och Martina Rothley från tyska Schwetzingen gavs anledning att fira två födelsedagar. Anni tillbringade dagen i en liten grupp med reseledaren Martin Schäppi på en tur genom Tarragona från vilken hon fullständigt fascinerad återvände. “Det var första gången jag är i Tarragona. Man känner inte till staden, men centrum är jättevackert”, svärmade hon. Martina Rothley lärde känna vingården Mas Igneus på sin födelsedag, och var imponerad av de blommande odlingarna och vinerna: “för mig hade egentligen stadsutflykten i Tarragona passat bättre. Att dricka vin redan under dagen är lite för jobbigt”, sa hon, blinkandes med ena ögat. På söndagen hissades Sea Clouds segel för första gången framför passagerarnas spända blickar. Det var ett starkt skådespel: matrosen klättrade upp för den höga masten mot himlen, balanserade på gångbalken och hivade upp det tunga seglet. I samma stund blåste en vind upp seglen och segelyachten drevs fram, helt utan motor, och seglar nu över Medelhavet i riktning mot den franska staden Sète. Där väntar de kommande dagarna sydfranska vinmakare och vingårdar på våra passagerare.