Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Riesling

14 nov, 2016

Riesling är den obestridda kungen av gröna druvsorter. Till skillnad från de flesta andra vita viner kan en riesling åldras fantastiskt. Till och med över årtionden utvecklar sig extrakterna och de fruktiga syrorna positivt och terroirets karaktär förstärks. Riesling - kungen av gröna druvor Riesling är den obestridda kungen av gröna druvsorter. Till skillnad från de flesta andra vita viner kan en riesling åldras fantastiskt; till och med över årtionden utvecklar sig extrakterna och de fruktiga syrorna positivt och terroirets karaktär förstärks. Rieslingviner är oftast alkoholfattiga. Den berömda vinboksförfattaren Jancis Robinson är en hängiven anhängare av riesling och skriver angående dess syra/alkohol-förhållande: “Riesling är vinet som man ska dricka när man skriver eller läser: den friskar upp gommen och skärper sinnet (i alla fall så känns det så...).” Ädelsorter med många namn De fina egenskaperna utvecklar rieslingdruvorna som bäst på kyliga, soliga orter. Över hela världen är 500 kvadratkilometer jord odlad med riesling och nästan hälften finns i Tyskland. Tyvärr återfinns namnet riesling i många andra druvsorter, som ibland inte ens är besläktade med den, till exempel riesling italico, cape riesling, laski ritzling, welschriesling, riesling forte och många andra. Delvis har dessa sorter uppstått som korsningar mellan riesling och andra sorter. Tack vare sina goda egenskaper är riesling en mycket omtyckt partner för nya korsningar. I kyligt klimat mår riesling bra r2 Bara på de bästa sydlägena vid Mosel mognar riesling riktigt. Den bästa rieslingen uppstår, som ofta med vitviner, i ett kallt, men solrikt klimat. De branta sluttningarna vid Mosel har visat sig vara ideala. Där växer en tredjedel av den tyska rieslingen. De ännu kallare bifloderna Saar och Ruwer ger upphov till de mest originella rieslingvinerna. Förutsättningen för att riesling ska kunna mogna helt är att den får växa på de bästa sydlägena och på värmelagrande skiffersten. Müller-thurgau mognar utan problem på alla platser i dessa dalar, men rieslingen bara på de bästa. Jämfört med andra internationella vitvinsorter mognar däremot riesling för tidigt, vilket inte gör den lämplig för varmare klimatzoner som till exempel Australien. Där skulle den snabbt bli övermogen och platt, innan den kunnat utveckla sin typiska arom. Och ännu en egenskap skiljer riesling från chardonnay & co: Den blir bäst när den jäses kallt, inte genomgår någon malolaktisk jäsning, inte lagras i barrique och fylls på flaskor tidigt. En bra riesling uppstår på vinberget, inte i källaren! Attraktiv som ung - ännu mer attraktiv som gammal Rielsling är i sin ungdom gröngul och förvandlas till guldgul med åldern. Bouquetten påminner om rosor, persikor och aprikoser - men egentligen är den fruktigt kärnfulla rieslingtonen så självständig att den genast känns igen av dom som har smakat den tidigare. Friskheten ersätts med åldern av en mandel- eller så kallad petroleumton. Enskilda påminner dofterna faktiskt om mineralolja, men de integrerar sig på ett så överraskande harmoniskt sätt i aromsymfonin att de på intet sätt inverkar negativt. “Würzburger Stein” är ett berömt vin som ännu i den oföreställbara åldern av 421 år ska ha varit fantastiskt att dricka! Riesling pressas oftast till torrt vin. Det finns dock även underbara dessertviner, till exempel som trockenbeerenauslese, isvin eller tack vare ädelröta (botrytis cinerea).