Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Rosévin

14 nov, 2016

Rosévin - En kall förfriskning Rosévinets rykte har stigit sedan vinodlarna börjat att mer konsekvent arbeta på att säkerställa dess kvalitet. Eftersom det svala rosévinet passar bra till det lätta sommarköket med sin färgrika salladen och sina exotiska läckerheter, samt till osträtter, pizza, grönsaker, grytor och grillat, har den blivit en given del av varje sommarfest. Men även vid finare tillställningar och på restauranger har rosévinet blivit allt mer omtyckt som ett alternativ till röd- eller vitvinslistan. Rödvinsdruvor ger rosévin En väl utbredd, felaktig uppfattning är att rosévin är en blandning av vitvin och rödvin. Ett äkta rosévin tillverkas dock av samma druvor som rödvin, dvs. blå vindruvor (se vintillverkning). Färgtonen bestäms mycket mer av produktionssättet än av druvsort: för att få ett mycket ljust rosévin pressar man blå okrossade druvor endast mycket lätt. Musten jäser sedan utan skal, inte bara färgen förblir grårosa, även smaken är mild och delikat. Hallonrosa eller laxfärgad? För smakintensiva, hallonfärgade roséviner jäser musten upp till tre dagar på mäsk. Under mäskjäsningen överförs färgämnen från druvskalen till det unga vinet. Ju längre skalen låts ligga i musten och avge färg, desto intensivare färg får rosévinet. Somrigt friskt Framför allt temperaturregleringen påverkar kvaliteten: den står för den briljanta färgen, den kraftiga aromen den den friska frukten. Det skulle vara synd att lagra rosévin länge i källare. Man dricker den så ung som möjligt, den har ingen som helst åldringspotential. Så snart färgen blivit tegelröd eller brunaktig är rosévinet för gammalt. Rosévin är inte detsamma som rosévin Med en provsmakning upptäcker man de stora regionala skillnaderna och nästan varje år kommer nya fascinerande varianter. Här är de viktigaste vinerna som man inte får missa: - ett elegant, torrt rosévin från Bordeaux (merlot, cabernet sauvignon) - ett Marsannay från Bourgogne (pinot noir) - ett milt, fylligt vin gris - en innehållsfull, kraftig motvikt från Sydfrankrike (cinsault, grenache, mourvèdre) - en av de nya, fruktiga specialiteterna från Spanien (syrah) - ett harmoniskt rosévin från Toscana (sangiovese) - en söt Lambrusco eller ett rosévin från Loire (grolleau).