Fraktfritt från 650 kr

Rosévinstillverkning

14 nov, 2016

Rosévin uppstår inte, som många felaktigt tror, när man blandar vitvin med rödvin. För tillverkning av ett äkta rosévin finns det två olika tillvägagångssätt. Saignée-metoden Vid saignée-metoden spelar de blå druvorna ett dubbelspel. Först pressas de inte. De ligger en stund nedkylda i tanken (men oftast inte längre än 24 timmar) och börjar då att “blöda” (“saigner”) av sin egenvikt. Den ljusrosa saften som kommer ut ur druvorna avlägsnas och viniferas på samma sätt som ett vitvin. Så uppstår rosévin. Av den återstående druvmusten görs rödvin. Pressurage directe Vid direktpressning (pressurage directe) tillverkas endast rosévin. Här låter man druvskalen vara kvar tills den önskade färgen uppstår. Därefter pressas de mycket lätt och musten viniferas sedan som ett vitvin. Här finner ni mer information om roséviner.