Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Sangiovese

14 nov, 2016

Han var den högsta romerska guden, härskare över himmel, ljus, blixt, regn och åska. Efter honom namngavs Italiens mest utbredda druva: Sangius (blod) Iovis (Jupiter), eller: Sangiovese, paraddruvan från Toscana. Till och med etruskerna sägs ha känt till sangiovesedruvan. Den omnämndes dock för första gången för inte så länge sedan av Giocanvettorio Soderini; han anmärkte till Cosimo Tranci, “att viner från sangiovese i sig är något hårda och syrliga, men utblandad med andra sorter är den alldeles ypperlig”. Chiantivinernas trollkarl Att de andra sorterna inte offrades, kan vinvärlden blandannat tacka graf Bettino Ricasoli för. Han formulerade det berömda chiantireceptet (Chianti Classico), efter vilket sangiovese bara fick förädlas med en liten andel av röda canaiolodruvo, gröna trebbiano- och gröna malvasiadruvor. Idag mjukar man upp den snarare örtiga och färgsvaga druvan även med sorterna mammolo och colorino, föreskrifterna har dock berott: en chianti måste bestå av minst 80 % sangiovese. Jupiters barn... För flera fina rödviner från Toscana utgör olika klonvarianter av sangiovese huvudbeståndsdelen: det är den enda druvan som är tillåten för Brunello di Montalcino och utgör också basen i chiantiviner, Vino Nobile di Montepulciano och den största majoriteten av alla “supertoscaner” (“Super Tuscans”). Därutöver är sangiovese huvuddruvan för hela mellersta Italien och odlas ivrigt i Umbrien, Marche, Latium och på ön Elba. Man får dock inte låta sig luras av namnet: olika slags sangioveserankor bär ofta andra namn än sina föräldrar - tillexempel brunello eller prugnolo. ...världsberömd och ofta olydig Sangiovesedruvan belönar solvärme med alkoholstarka och långlivade viner. Lika temperamentsfull som sangiovese kan vara, lika lite uppskattar den Jupiters åskväder: kommer fukt och kyla i allt för hög grad med i leken, börjar tanninerna och syrorna att dominera. Detta förklarar också varför sangiovese kommer så bra överens med den frukt- och färgintensiva cabernet sauvignon och ibland till och med låter terrängen ta över fullständigt: supertoscaner som till exempel den världsberömda sassicaia sätter sig självsäkert över DOC-reglerna och producerar en ren cabernet sauvignon - som Vino da Tavola. Skördetid först under sen höst Under odlingen är sangiovesedruvans väsentliga kännetecken en långsam och sen mognad (skördetiden börjar sedan urminnes tider först den 29 september och fortlöper ofta även idag in till mitten av oktober och ibland till och med ännu längre), som under varma år leder till ett fylligt, alkoholstarkt och långlivat vin. Sangiovese föedrar genom sin ytterst starka växt lätta, kalkhaltiga marker på torra platser. Fylliga, tanninhaltiga viner I grunden levererar sangiovese torra, tanninhaltiga viner med en typisk bouquet av sura körsbär, i eftersmak en lätt men angenäm bitterton och intensiv rubinröd färg. Anmärkningsvärt hos en högmogen sangiovese är de intensiva plommondragen med blom- och bärinslag. Sangiovese - ibland allt annat än Guds bästa barn Sangiovese, Italiens mest odlade rödvinssort, förekommer huvudsakligen i mellersta Italien. År 1990 upptogs nästan 10 % av Italiens sammanlagda yta - mer än 100 000 hektar - av sangiovese i en eller annan form. Men även i andra vinregioner åtnjuter den högt anseende: i Sydamerika (huvudsakligen i Argentina), i Kalifornien (där sangiovese är mycket populär), i Frankrike, Algeriet, Tunisien och Rumänien. Sangiovese odlas inte alltid med den nödvändiga dos av kärlek, eller åtminstone med ett helt annat resultat: som beskyddare av rättvisa och frihet ingriper Jupiter så fort kvantitet sätts före kvalitet hos dess druva. Då bestraffar sangiovesen med otrevlig syra, blekröd till brunaktig vinfärg för att dagen efter övergå i svår huvudvärk i ett huvud fullt av tusen små jupiter snurrandes i ett virrvarr. Alla våra sangioveseviner kan ni bekvämt beställa hemifrån.