Fraktfritt från 650 kr | Beställ med Klarna Faktura

Sémillon

14 nov, 2016

Den gröna druvsorten sémillon härstammar från Frankrike och hör till Cépages nobles, de ädlaste druvorna i världen. Från sémillon görs både torra och ädelsöta vitviner (pourriture noble). De tunna skalen gör druvan känslig för botrytis, mögelsvampen som kan åsamka stor skada så länge som druvan mognar. Om den däremot angriper sémillon när den redan har mognat, kan fantastiska viner, som till exempel den berömda Sauternes, uppstå. Oftas består dessa grandiosa droppar av ca 80 % sémillon och 20 % sauvignon. Det är framför allt de bedårande aromerna av den senare druvan som gör assemblaget nödvändigt, eftersom sémillon inte är så doftrik, förutom på vissa dofter av citrusfrukter och bivax. Sémillon är däremot uttalat fyllig och har tillräckligt med syra för att låta Sauternes mogna över årtionden. Dålig fantasi och låg vilja att ta risker med sémillion utanför Europa Australien odlar relativt stora mängder sémillon och Sydafrikas vinberg var under 1800-talet täckta till 90 % med sémillon, där den helt enkelt kallades “wyndruif” (vindruva). Men druvan trängs nu tillbaka över hela världen av andra sorter, till exempel sauvignon och chardonnay. Det handlar även om att man måste veta hur man ska hantera sémillon. Endast problemet med de tunna skalen innebär en stor utmaning och chansen att pressa ädelviner därifrån fullföljs inte alltid. Vinodlarna saknar ofta erfarenheten av sådana “försök”, vilket gör att de helst inte vill gå in i något där de riskerar skördeförlust eller försäljningsproblem. Sémillon växer även i små mängder i Argentina, Chile och Nya Zeeland. Allt oftare blandas chardonnay med sémillon, framför allt i Australien, och är då märkt med beteckningen “SemChard”.