Fraktfritt från 650 kr

Sicilien

14 nov, 2016

Det mest kända och under lång tid viktigaste vinet från Sicilien är det med ren alkohol berikade Marsala. Vinet tas fram genom den högklassiga grillodruvan, men tyvärr också genom de mindre lämpade sorterna catarratto och damaschino. Efter år av nedåtgång är nu ett återtåg av detta vinmonument att betrakta, detta gäller framför allt de bästa kvalitetsmärkena Superiore och Vergine. Lika legendariskt är det fylliga moscato-dessertvinet från den mycket lilla vulkanöl Pantelleria, som vunnits över av muskateller-rankan Zibibbo. Förutom dessa specialiteter är Sicilien på frammarsch framför allt med sina rödviner. Druvsorten nero d’avola anses vara särskilt intressant, då den kan tillverka koncentrerade och djupa rödviner med god åldringspotential, och som dessutom är väl lämpade för den idag mycket ofta utövande barriquelagringen. Sorten frappato däremot ger ett lättare och mer fruktigt vin. Trots det mycket varma klimatet finns det på Sicilien också tilltalande vitviner, framförallt av den intressanta och aromatiska sorten inzolia, förutsatt att den låter framodlas på högt liggande och svala lägen. Också den sett till mängden dominerande vitvinsdruvan catarratto har god potential vad gäller kvaliteten. Trots detta har internationella vindruvesorter vunnit allt mer mark de senaste åren på Sicilien. Delinats vingårdar från Sicilien: - Azienda Agricola Rosario Cicazzo - Gurrieri - Vini La Favola - Maggio Vini - Villa Dorata